România va avea o creştere anuală medie a PIB de 4,4% în următorii zece ani, peste cele din Polonia, Cehia sau Ungaria, şi va fi cea mai bună destinaţie, alături de Turcia, pentru investiţii străine directe din Europa Emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit unui raport al Merrill Lynch, citat de Mediafax.

Avansul anual mediu al economiilor Poloniei, Ungariei şi Cehiei va fi de 3-3,6% în următorii zece ani, în timp ce pentru România specialiştii băncii americane estimează o creştere potenţială a Produsului Intern Brut (PIB) de 3-6%.

Totodată, productivitatea şi intrările de capital ar urma să contribuie în cea mai mare măsură la creşterea PIB în România în următorii ani, iar costurile cu forţa de muncă vor avea un impact negativ.

Aprecieri la nivel regional

În Europa Centrală şi de Est, creşterea economică va rămâne considerabil mai ridicată decât cea din zona euro în următoarea decadă, însă ritmul mediu de 3,5% va fi inferior avansului mediu anual de 4% din precedenţii zece ani.

Specialiştii Merrill Lynch nu se aşteaptă la o schimbare structurală majoră a finanţării pentru statele din Europa Emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa, întrucât majoritatea acestora pot susţine deficite bugetare ridicate.

SURSA: Mediafax