România va avea peste 50.000 de hectare de păduri noi până în 2026

Sursă: Inquam Photos / Cosmin Enache

Ministrul Mediului a anunțat, în cursul zilei de marți, 24 mai, că România va avea peste 50.000 de hectare de păduri noi. Ministrul Tanczos Barna a declarat că acest lucru va fi posibil prin PNRR.

România va avea peste 50.000 de hectare de păduri noi până în 2026

Peste 50.000 de hectare de păduri noi vor exista în România până la finalul anului 2026, spune ministrul Mediului, adăugând că a fost alocat un buget în acest sens de 730 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul Tanczos Barna spune că peste patru ani vom avea 56.700 de hectare de păduri noi.

„România are nevoie de păduri noi, de păduri sănătoase, pentru că acestea reprezintă cea mai puternică armă în lupta împotriva schimbărilor climatice. De aceea, am alocat un buget de 730 milioane de euro pentru păduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a scris ministrul Tanczos Barna pe contul său de Facebook.

Au fost pregătite două scheme de ajutor în acest sens

Ministrul Mediului anunță, tot marți, că au fost pregătite două scheme de ajutor în acest sens, precizând că una dintre ele este pentru păduri noi iar cealaltă este pentru reîmpăduriri.

Tanczos Barna a mai spus că bazele schemei de reîmpăduri a fost pusă printr-o lege de acum doi iar, iar în prezent există posibilitatea finanțării prin PNRR.

„Comisia Europeană a aprobat acum schema de ajutor de stat pentru regenerarea pădurilor degradate. Am pus bazele acestei scheme printr-o lege încă din anul 2020, iar acum se deschide posibilitatea finanțării prin PNRR”, spune ministrul.

România are un instrument pentru contracararea degradării terenurilor

Acesta a adăugat că România are, într-un final, un instrument prin care poate lupta împotriva degradării terenurilor și prin care reîmpăduririle pot fi impulsionate.

”Avem, în sfârșit, un instrument puternic în lupta împotriva degradării terenurilor forestiere, prin care putem impulsiona reîmpăduririle. Proprietarii de stat și privați pot primi granturi directe pentru refacerea pădurilor afectate în urma incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale”, susține ministrul Mediului.

Ghidurile de finanțare sunt deja pregătite

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a mai notat pe pagina de socializare că ghidurile de finanțare sunt deja pregătire și că, în curând, vor fi lansate în consultare publică pentru începerea acestei campanii.

„Avem pregătite ghidurile de finanțare și în curând le lansăm în consultare publică pentru a porni campania de împăduriri”, a mai adăugat ministrul Mediului.