Creșterea galopantă a datoriei publice pe parcursul lui 2020 va face ca în cele din urmă România să ajungă într-o situație similară cu cea a Greciei din 2015, când a fost declarată intrarea în incapacitate de plăți.

Falimentul, altfel spus.

”Depășirea plafonului alocat”

Este avertismentul cunoscutului economist Adrian Câciu, care prognozează că agențiile internaționale de rating vor retrograda România în categoria ”junk”, nerecomandată investitorilor.

„Vom avea soarta Greciei? Se folosește aceeași metoda.

În ziua în care vorbea de „crimă cu premeditare” s-a publicat datoria publică la luna august 2020.

România va ajunge la rating „junk” datorită creșterii datoriei publice cu 7,6 puncte procentuale din PIB, ajungând la 42,8% din PIB în doar 8 luni și atenție mare: cu depășirea plafonului alocat prin legile bugetare anuale (la august nu era în vigoare noul plafon aprobat prin rectificare, dar și la iulie acesta a fost depășit- încălcare LRFB).”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

”Să o plătească cine a făcut-o!”

”Dar pentru români altceva contează:
Voi, copiii României veți plăti această datorie!
Voi, pensionarii României veți plăti această datorie!
Voi angajații României veți plăti această datorie!
Voi, antreprenorii României veți plăti această datorie!

Câte 4000 lei de persoană, până acum când s-au acumulat 76,6 miliarde lei.

La final de an, fiecare român va fi mai dator cu 1.200 de euro iar România mai datoare cu 114 miliarde lei.

Premeditare? Incompetență? Să o plătească cine a făcut-o!”, a completat economistul.

Explozia datoriei publice

În context, trebuie precizat că datoria externă totală a României a avansat cu 6,33 miliarde euro în perioada ianuarie-august 2020, până la 116,1 miliarde euro.

Evoluţia a fost determinată în principal de majorarea cu 11,8% a datoriei externe pe termen lung, faţă de finalul lui 2019, în timp ce componenta pe termen scurt a înregistrat un nivel de 33 miliarde euro, minus 6,8%.

Din totalul datoriei externe, datoria publică are valoarea de 48,8 miliarde euro, în creştere cu 9,4 miliarde euro faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2019, din care datoria publică directă este de 48,6 miliarde euro, în creştere cu 9,44 miliarde euro.