România va avea un Centru de Mari Arși în Capitală, la spitalul Grigore Alexandrescu

alexandru rafila

SURSA FOTO: Ministerul Sănătății

Contractul privind construirea Centrului de Mari Arși din cadrul spitalului „Grigore Alexandrescu” din București a fost semnat, investiția ridicându-se la 56 milioane de euro, a anunțat marți ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că lucrările vor începe în luna septembrie 2023.

Contract semnat pentru Centrul de Mari Arși

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, iar lucrările vor începe în prima săptămână din septembrie.

Noua clădire va cuprinde două săli de operaţie pentru pacienţii cu arsuri severe, 10 paturi pentru pacienţii critici, 16 paturi ATI postcritici şi 10 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, se arată într-un comunicat transmis marți. Totodată, în cadrul centrului va funcţiona şi un nou ambulatoriu de specialitate.

Valoarea investiţiei este de 56 milioane de euro şi face parte din proiectul derulat de Ministerul Sănătăţii cu Banca Mondială, iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 26 de luni.

„Construcţia şi finalizarea centrelor pentru mari arşi reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiţii şi de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu autorităţile locale din întreaga ţară.

Responsabilitatea, profesionalismul şi buna credinţă sunt principiile după care funcţionează echipa actuală a Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit comunicatului.

Lucrările de construcţie a Centrului de Mari Arşi de la Timişoara au început în luna iunie. Până la finalul anului urmează să fie semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arşi de la Târgu-Mureş.

Sisteme de telemedicină pentru UPU

Pe de altă parte, ministerul Sănătăţii, prin proiectul Băncii Mondiale, a lansat recent licitaţia pentru achiziţia de soluţii complete de telemedicină pentru dotarea a 131 de Unităţi de Primire Urgenţe/Compartimente Primire Urgenţe din spitale judeţene, municipale şi orăşeneşti, precum şi dotarea centrelor de telemedicină.

„Telemedicina în sistemul de urgenţă va contribui la accesul mai uşor la îngrijirea medicală, reducerea barierelor geografice şi la oferirea consultaţiilor rapide în situaţii de urgenţă.

Prin intermediul tehnologiei medicii pot evalua simptomele pacienţilor, pot oferi sfaturi şi instrucţiuni pentru primul ajutor şi pot decide imediat conduita medicală pentru pacienţi, până la sosirea acestora la spital.

Acest tip de telemedicină poate salva timp preţios în situaţii critice şi poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistenţă medicală este limitat”, a afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, proiectul, de aproximativ 40 de milioane de lei, include soluţiile digitale compuse din echipamente hardware şi software IT, comunicaţii de date în vederea asigurării infrastructurii necesare pentru comunicarea cu centrele regionale de telemedicină de urgenţă.