România va avea un centru de mentenanță pentru avioane F-16

Ministerul Economiei

SURSĂ FOTO: Facebook Ministerul Economiei

Ministerul Economiei informează că România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanță și Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”. Este o veste bună pentru dezvoltarea industriei aerospațiale românești, dar și pentru economia regională și națională.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Economiei, în ziua de miercuri, 13 septembrie, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între compania norvegiană KONGSBERG și ROMAERO S.A.

Documentul a fost semnat în prezența ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea. Totodată, va contribui la dezvoltarea industriei aerospațiale românești. Autoritățile subliniază că va avea un impact economic semnificativ la nivel național și regional.

Ministerul Economiei subliniază că noua colaborare va duce la apariția unor locuri de muncă

Noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare. Totodată, sunt vizate programe educaționale bazate pe tehnologie de vârf, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești.

De asemenea, noua colaborare ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operațiunilor de mentenanță de nivel intermediar și complex, cât și de suport logistic pentru avioanele F-16 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Capabilitatea nou înființată ar putea asigura suportul operațional și pentru alte aeronave F-16 aparținând statelor din Europa Centrală și de Est, a subliniat Ministerul Economie într-un comunicat.

KONGSBERG este o companie deținută majoritar de guvernul norvegian

KONGSBERG este o companie deținută majoritar de guvernul norvegian. Restul acțiunilor sale sunt tranzacționate la Bursa de Valori din Oslo. Partenerul norvegian este singurul centru autorizat din afara SUA pentru F-16 la nivel „Depot”.

Compania poate să dezvolte o capabilitate unică de mentenanță și reparație F-16, care să includă industria aerospațială și de apărare locală, în sprijinul Forțelor Aeriene Române. În funcție de ceea ce se va decide la nivelul Guvernului României, KONGSBERG dorește să demareze discuțiile și negocierile pentru a perfecta cu ROMAERO, un parteneriat de lungă durată.

În acest context, se dorește și perfectarea unui Acord în privința formatului relevant de contractare. Acesta este benefic ambelor părți.

„Suntem încântați că am semnat un Memorandum de Înțelegere care facilitează un acord de lungă durată cu ROMAERO și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu industria românească pentru a dezvolta servicii și a sprijini programele de siguranță și securitate ale țării”, a declarat Atle Wøllo, Președintele Kongsberg Aviation Maintenance Services.

ROMAERO deține experiența în întreținerea de aeronave militare integrate de Lockheed Martin. Deține și infrastructura necesare pentru a deservi aeronavele F-16.

Între Guvernul României și Guvernul Norvegiei există deja un Acord

Între Guvernul României și Guvernul Norvegiei există deja un Acord. Acesta viza livrarea unor aeronave de tipul specificat, provenite din flota Forțelor Aeriene Regale Norvegiene.

„Acest Memorandum este dovada implicării noastre efective pentru îndeplinirea angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO, punând în valoare cei mai buni specialiști în domeniu”, a declarat Bogdan Costaș, Directorul General al ROMAERO.

Cooperarea ROMAERO cu KONGSBERG reprezintă atât o recunoaștere a experienței companiei românești,  de peste 100 de ani în aeronautică, cât și a relației strânse de colaborare cu celelalte companii naționale din industrie.

Acest demers va contribui la reunirea forței de muncă naționale calificate din acest domeniu. Demersul va fi util și infrastructurii educaționale și a facilităților disponibile. Astfel, vor fi așezate și premisele conlucrării eficiente cu toate companiile autohtone de profil.