O nouă investiției a fost anunțată de Ministerul Dezvoltării la Măgurele, care vizează realizarea unui centru pentru optică de mare putere. Investiția se ridică la peste 187 de milioane de lei și va permite României realizarea unor componente care sunt acum importate din Japonia.
Investiție de peste 187 de milioane de lei la Măgurele
Ministerul Dezvoltării anunţă că va construi un centru pentru optică de mare putere la Măgurele, un act normativ în acest sens fiind aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. Investiţia este de peste 187 de milioane de lei. Centrul va avea echipamente pentru fabricarea şi repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele sau la alte centre de lasere de mare putere din lume.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, realizarea, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP) la Măgurele, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Obiectivul va fi finanţat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, derulat de MDLPA.
Potrivit ministrului Cseke Attila, investiţia este importantă pentru România pentru că va aduce o tehnologie de vârf în ţară şi se va crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente şi pentru alte ţări.
Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea şi repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele sau la alte centre de lasere de mare putere din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri şi durată de producţie reduse, vor permite mărirea numărului şi potenţialului ştiinţific şi aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.
Memorandum, semnat în martie la Tokyo pentru această investiție
Pentru realizarea investiţiei, Guvernul a aprobat un memorandum în octombrie 2022, în urma căruia, cu ocazia vizitei preşedintelui României în Japonia, a fost semnat un memorandum la Tokyo, în martie 2023, între ELI-NP Măgurele, Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka şi compania japoneză Okamoto Optics. În aplicarea deciziilor guvernamentale şi a memorandumului semnat cu partea japoneză, Ministerul Dezvoltării, prin CNI, a elaborat documentaţia necesară pentru adoptarea actului normativ de miercuri şi realizarea investiţiei.
Astfel, se va realiza o singură clădire cu parter+etaj, dotată cu toate sistemele şi echipamentele care să asigure funcţiunile şi parametrii necesari activităţilor care se vor desfăşura în cadrul Centrului COMP. Soluţia constructivă va urmări o dispunere optimă a funcţiunilor şi realizarea unei construcţii eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară. Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condiţiile pentru realizarea unei construcţii cu eficienţă energetică foarte ridicată şi amprentă de carbon cu valoare scăzută. De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) şi va asigura redundanţa de funcţionare a sistemelor şi instalaţiilor.
Suprafaţa totală a investiţiei este de 3.000 de metri pătraţi, din care 2.100 de metri pătraţi reprezintă suprafaţa construită a Centrului şi 900 de metri pătraţi – suprafeţele pentru utilităţi, alei, drumuri şi spaţii verzi.
Bugetul aprobat pentru realizarea investiţiei, finanţat de către Ministerul Dezvoltării, este de peste 187 de milioane de lei.