Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că România va beneficia de 3,2 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, ministerul mai spune că trebuie îndeplinite 51 de jaloane.
România va beneficia de 3,2 miliarde de euro prin PNRR. Trebuie îndeplinite 51 de jaloane
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis un comunicat de presă prin care anunță că următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate țării noastre prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va avea o valoare de 3,2 miliarde de euro.
Pentru această tranșă, România trebuie să îndeplinească 51 de ținte aferente primului trimestru al acestui an și aferente celui de-al doilea trimestru din acest an.
„Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro, din care 2,1 miliarde euro sprijin financiar nerambursabil şi 1,09 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut şi este condiţionată de îndeplinirea a 51 de jaloane/ţinte aferente trimestrului I 2022 şi trimestrului II 2022. România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022″, se arată în comunicatul de presă menționat anterior.
Un ajutor de peste de 2 miliarde de euro a primit undă verde
Comisia Europeană a aprobat joi, 15 septembrie, o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde de euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.
Amintim că autoritățile din România au prezentat Comisiei Europene în mai o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane și ținte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă. Acestea vizează reforme privind transportul durabil, decarbonizarea, siguranța rutieră, piața energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, îmbunătățirea proceselor de administrare fiscală, intensificarea luptei împotriva corupției, reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii și sistemul de audit și control al României pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.
În cerere, autoritățile române au furnizat dovezi detaliate și cuprinzătoare care demonstrează îndeplinirea celor 21 de jaloane intermediare.
Comisia Europeană a analizat în detaliu aceste informații înainte de a prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată
Planul de redresare și reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridică la 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanțare.
Plățile din cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de punerea în aplicare de către statele membre a investițiilor și a reformelor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență.
Comisia Europeană a transmis Comitetului economic și financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul.