România va cere FMI o nouă derogare privind arieratele

Ţinta privind nivelul arieratelor pe primele şase luni din 2010 nu a fost atinsă şi autorităţile române vor solicita FMI o derogare în acest sens. "Nu ne-am atins ţinta de arierate", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Întrebat dacă în aceste condiţii Ministerul Finanţelor va cere o nouă derogare, ministrul a răspuns "normal". De la începutul acordului stand-by cu România, în mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare,

Ţinta privind nivelul arieratelor pe primele şase luni din 2010 nu a fost atinsă şi autorităţile române vor solicita FMI o derogare în acest sens.

„Nu ne-am atins ţinta de arierate”, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Întrebat dacă în aceste condiţii Ministerul Finanţelor va cere o nouă derogare, ministrul a răspuns „normal”.

De la începutul acordului stand-by cu România, în mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Ministrul Finantelor a declarat la începutul lunii mai că arieratele au ajuns la 1,6-1,7 miliarde lei, faţă de 1,5 miliarde lei, la sfârşitul anului trecut; aceasta în timp ce, în varianta actuală inclusă în Acord, arieratele ar fi trebuit să ajungă la 1,09 miliarde lei la finalul lunii iunie, 810 milioane lei în septembrie şi 480 milioane lei la finalul anului. Arieratele ar trebui eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului cu FMI.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti, în perioada 26 iulie – 4 august, pentru a încheia cea de-a cincea evaluare a îndeplinirii de către România a Acordului Stand-By, semnat în mai 2009.

Misiunea FMI va avea trei obiective principale, şi anume analizarea rectificării bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 şi trecerea în revistă a politicilor fiscale şi monetare.

Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de peste 20 miliarde euro, este susţinut de FMI (13,6 miliarde euro), Comisia Europeană (5 miliarde euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.