Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, declară că România nu va combina momentan vaccinurile anti-Covid. Acesta a subliniat faptul că până în prezent, nu există suficiente date care să ateste siguranța unei astfel de combinații.

În același timp, CNCAV încurajează „vaccinarea fermă” cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când prima doză a fost vaccinul AstraZeneca, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a subliniat faptul că o excepție o fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

Acesta a mai subliniat totodată faptul că odată ce va fi luată o decizie finală legată de combinarea vaccinurilor, atunci România va lua în calcul acest lucru.

„Considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale (ale unor studii legate de combinarea vaccinurilor – n.r.) până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Reacțiile adverse nu pot fi anticipate

În același timp, medicul a mai adăugat că până în prezent nu poate fi anticipată frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au participat destule persoane la studii.

”Practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”, a adăugat el.

În acest context, Valeriu Gheorghiță a precizat că România va folosi aceeași schemă de vaccinare, mai exact două doze de vaccin de la AstraZeneca, pentru cei care au primit prima doză din acest ser.