Aleksandr Dughin, cunoscut pentru viziunea sa extremistă asupra geopoliticii, a reiterat amenințările la adresa României și a întregii Europe de Est într-o dezbatere recentă cu politologul american John J. Mearsheimer.
Dughin a susținut că statele din această regiune trebuie să fie fie neutre, fie să devină parte a sferei de influență rusești. În opinia sa, România nu face excepție, Georgescu fiind un exemplu evident al acestui tip de politician favorabil Moscovei.
Dughin, Rusia și viziunea asupra României și Europei de Est
Aleksandr Dughin a reafirmat poziția sa despre Europa de Est în cadrul unei discuții cu John Mearsheimer, afirmând că statele din regiune trebuie să fie fie neutre, fie incluse în sferele de influență ale Rusiei.
”O să fie neutri sau o să fie ai noștri. Oameni ca Georgescu din România înțeleg asta foarte bine”, a declarat Dughin într-un amplă dezbatere cu reputatul politolog american John J. Mearsheimer, găzduită de Thinkers Forum pe YouTube.
Rolul lui Călin Georgescu în strategia Rusiei
Călin Georgescu, un candidat care a fost implicat într-un atac hibrid rusesc împotriva României, este văzut de Dughin ca o opțiune favorabilă Moscovei.
Dughin a descris-o pe Georgescu ca fiind „un politician minunat”, comparându-l cu Viktor Orban și spunând că ar fi mult mai ușor pentru Rusia să colaboreze cu un astfel de lider.
Georgescu a răspuns pozitiv la aceste declarații, descriindu-l pe Dughin drept un „tip foarte bine structurat intelectual”.
Anterior, Dughin, un apologet fervent al agresiunii rusești globale, l-a felicitat pe Călin Georgescu pentru victoria sa în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
El a declarat că ar fi „excelent pentru noi” ca Georgescu să devină președintele României, deoarece acesta este „favorabil Rusiei”.
Călin Georgescu a fost implicat într-o situație fără precedent în istoria României, când serviciile secrete au descoperit că independentul cu discurs mesianic era, de fapt, doar vârful de lance al celui mai amplu atac hibrid din partea Rusiei împotriva unui stat membru NATO.
Această descoperire a dus la anularea alegerilor prezidențiale pentru prima dată în istoria țării și împărțirea electoratului și spațiului public în dezbateri parcă fără de sfârșit.
Amenințările Rusiei în contextul Ucrainei
Dughin a făcut distincția între amenințările dinspre Europa de Est și cele din Ucraina.
Potrivit lui Dughin, amenințările dinspre Europa de Est nu sunt la fel de grave ca cele din Ucraina, fiind doar „amenințări existențiale de gradul 2”. Este remarcabil cinismul cu care Dughin justifică viziunile sale imperialiste pentru Putin.
El vorbește despre amenințările existențiale, „a fi sau a nu fi” pentru Rusia, în contextul în care trupele Kremlinului sunt cele care au invadat Ucraina și au dus un război brutal de aproape trei ani.
„Ucraina trebuie să fie în ochii lui Putin ori total neutră – ar fi mai bine prietenoasă, dar măcar neutră- ori a noastră (a Rusiei). Asta e totul: neutră sau a noastră.
Noi nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă de noi. Deci, această amenințare a Ucrainei este existențială, în timp ce amenințarea din partea Europei de Est e mai puțin existențială și cred că este rezultatul unei înțelegeri. Poate că ar putea fi mai ostile sau mai puțin neutre, dar preferăm să fie neutre sau prietenoase.
O Europa de Est ostilă reprezintă pentru noi o amenințare existențială de gradul 2, de o importanță secundară. Ucraina reprezintă pentru noi o amenințare existențială de gradul 1. Este de a fi sau a nu fi”, a afirmat Dughin.
Amenințări și propagandă rusă
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Dughin a lansat amenințări directe la adresa României, sugerând că aceasta ar putea fi „absorbită” de Rusia.
„O să fie neutri sau o să fie ai noștri. Oameni ca Georgescu din România înțeleg asta foarte bine”, a declarat Dughin într-un context clar care confirmă influența rusă asupra unor politici interne ale României.
Prin această nouă rundă de amenințări și declarații publice, Dughin nu doar că reiterează poziția Kremlinului față de Europa de Est, dar subliniază și mai clar modul în care Rusia vede rolul pe care îl are România în strategia sa geopolitică.
Aceste declarații reflectă nu doar viziunea imperialistă a Rusiei, ci și modul în care Dughin și alți ideologi ai Kremlinului încearcă să influențeze direct politica internă a unor state precum România.