Acești factori, combinați cu un regim de impozitare de invidiat; la nivelul de 0% pentru lucrătorii din IT, au ajutat la crearea uneia dintre cele mai fierbinți scene în privința afacerilor de IT europene: România.
Acum boom-ul tehnologic al țării atrage atenția la nivel internațional, și potrivit antreprenorului român, Florin Cornianu, CEO și co-fondator al 123ContactForm, în doi ani România va fi văzută ca un adevărat rival la Londra, ca fiind un focar de talente în toată Europa, mai scrie Forbes.
"În România, oamenii s-au obişnuit să înceapă de la zero şi să ajungă încet pe creștere. Nu am avut inițiative guvernamentale care să ne ajute să să ne dezvoltăm afacerile", spune Cornianu. "Dar acum un număr de elemente se conjugă, ceea ce face ca investitorii să aibă şansa de a-şi ridica afacerile."
Se dezvoltă o cultură puternică în domeniul programării, inovării şi incubării. Un număr de universități bine cotate in orase precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iaşi, Constanta asigură constant o sursă de oameni talentați și o continuă inovație tech.
"Am văzut, de asemenea, un aflux de mari corporatii care promit, parteneri care sprijină şi care cumpără de la start-up-uri și care protejează antreprenori care vin cu oportunităţi diverse", a spus Cornianu.
Sistemul de start-up românesc are acum numeroase talente, spații de lucru și evenimente dedicate pentru a ajuta antreprenorii. Cea mai mare conferinţă dedicată tehnologiei din Europa de Est, HowToWeb5, are loc în București.
Cu toate acestea, Cornianu insistă asupra faptului că scena start-up-ului românesc a avut întotdeauna o perspectivă globală. Acest factor a fost obligatoriu pentru a reuși.