Progrese privind extracția de gaze din Marea Neagră

Întrebată dacă Petrom a început procesul ireversibil de extragere a gazelor din Marea Neagră, Cristina Verchere a declarat că progresează foarte bine în cadrul proiectului Neptun Deep.

Ea a oferit o scurtă recapitulare a proiectului, explicând că, împreună cu partenerul său, Romgaz, compania dezvoltă zăcământul Neptun Deep, de unde urmează să extragă 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Costurile estimative ale dezvoltării acestui proiect se ridică la aproximativ 4 miliarde de euro. Obiectivul principal al companiei este de a obține prima producție de gaze, cunoscută și sub denumirea de „primul gaz”, în anul 2027, a mai spus ea.

„Deci unde suntem acum? În primul rând, am început construcția platformei care se realizează atât în Indonezia, cât și în Italia. Am început construcția stației de măsurare a gazelor naturale, care este în Tuzla, România. Și, după cum probabil s-a văzut, instalația de foraj, platforma Transocean Barents, a ajuns la Constanța pentru ca să putem începe efectiv activitatea de foraj în 2025. Deci, foarte multă activitate.

Probabil că majoritatea oamenilor se întreabă și spun: în regulă, există o platformă acolo… Dar, Cristina, de ce durează până în 2027 pentru a vedea prima producție? Voi vorbi despre care sunt următorii pași importanți”, a declarat aceasta la Antena 3 CNN.

Directorul executiv al OMV Petrom a mai menționat că unitatea mobilă de foraj a reușit să ajungă în Marea Neagră, subliniind că nu este deloc simplu să aduci o platformă de asemenea dimensiuni în această regiune. Ea a explicat că a fost necesar să se efectueze modificări complexe pentru a reduce înălțimea platformei, astfel încât să poată trece pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor.

Acum că unitatea se află în Constanța, aceasta va petrece câteva luni pentru a fi reconfigurată și recondiționată, astfel încât să poată redeveni o unitate mobilă de foraj offshore, așa cum a fost proiectată inițial.

„Aceasta va merge apoi la locație, unde vom fora 10 sonde. Doar ca să vă faceți o idee, sondele acelea sunt în ape cu adâncimi de fie 100 de metri, fie de 1000 de metri, și pătrund alți 2-3 kilometri în pământ. Așadar, trebuie să forăm zece astfel de sonde, lucru care va dura aproximativ un an și jumătate. În plus, platforma de producție gaze naturale, odată construită, trebuie adusă și instalată în Marea Neagră, în ape de mică adâncime, trebuie instalate conductele de la sonde la platformă și apoi conducta de la platformă către țărm.

Iar aceste activități vor dura până în 2027. Asta vom face pentru a avea prima producție în 2027. Este grozav să avem unitatea mobilă de foraj offshore aici. Este o unitate de foraj foarte, foarte impresionantă și e plăcut să vezi că, prun aceasta, proiectul devine vizibil pentru noi toți”, a spus ea.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom
SURSA FOTO: Facebook, OMV Petrom

Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro statului român

Întrebată ce se va întâmpla când, în 2027, primul metru cub de gaz din Marea Neagră va ajunge în sistemul național de gaze al României, directorul OMV Petrom a spus:

„Gazele vor intra în sistemul național și este foarte posibil ca oamenii să nu vadă neapărat ceva diferit, deoarece gazele din conductă sunt gazele din conductă și rămân în interiorul sistemului”.

Despre Neptun Deep, Cristina Verchere a subliniat că, deși este un proiect strategic pentru compania sa, ea consideră că este de o importanță extrem de mare și pentru țară. În opinia sa, odată ce producția va începe, acesta va oferi României o sursă de securitate a aprovizionării cu energie, un aspect esențial legat de impactul acestui proiect.

În al doilea rând, ea a menționat beneficiile economice ale proiectului, subliniind că, pe durata de viață a producției, Neptun Deep va aduce statului român aproximativ 20 de miliarde de euro, ceea ce face ca latura economică să fie semnificativă.

Iar în al treilea rând, Cristina Verchere a afirmat că acest proiect va pune România pe harta regională ca actor important în domeniul energetic, având în vedere că va transforma țara în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

„Deci acestea sunt cele trei lucruri care se vor întâmpla de când va începe producția gazului. Și aș mai menționa ceva care cred că este cu adevărat semnificativ și poate mai mult pe latura emoțională. E ceea ce văd în echipă, este vorba de mândria de a vedea un proiect de această amploare în România.

Și o poți simți cu toți cei implicați în proiect, fie la cei care lucrează în Petrom, în Romgaz, fie la contractori, cei din echipa Transgaz, se poate vedea peste tot. E un sentiment de mândrie. Pentru mine, acesta este începutul unui viitor capitol al călătoriei energetice a României. Evident, vorbim de o țară cu o istorie foarte bogată în activitatea de petrol și gaze”.