România deține rezerve de hidrogen natural ce ar putea să asigure necesitățile energetice ale planetei în următoarele decenii. Recent, geologul Giuseppe Etiope a adus în atenție această resursă, evidențiind importanța cercetării în domeniul geochimiei gazelor.

Resursele de hidrogen natural din România

Giuseppe Etiope, este directorul unui proiect unic în România și expert geolog la Institutul Național de Geofizică din Roma. Acesta coordonează un proiect dedicat stabilirii primului laborator de geochimie a gazelor în România. Laboratorul se numește ENGAGE și locația sa este la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

„Am descoperit că România are hidrogen natural, o potențială sursă de energie nepoluantă. Este o altă poveste decât hidrogenul de fabrică, a cărui producere necesită multă energie. Multe investiții se derulează în acest moment în Spania, Franța, SUA, Australia pentru a cerceta resursele de hidrogen natural”, a afirmat Etiope pentru Adevărul.

Profesorul Călin Baciu și dr. Giuseppe Etiope în laboratorul ENGAGE.
SURSA FOTO: R. Florescu, Profesorul Călin Baciu și dr. Giuseppe Etiope în laboratorul ENGAGE.

Laboratorul ENGAGE va fi inaugurat săptămâna aceasta. ENGAGE a beneficiat de o finanțare de aproximativ 1 milion de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta are ca scop principal dezvoltarea unor alternative nepoluante pentru sursele tradiționale de energie.

Interesul scăzut pentru hidrogenul natural

Deși există potențial, Etiope remarcă un interes insuficient pentru hidrogenul natural în România.

„În România nu există, din păcate, foarte mult interes pentru hidrogenul natural”, a declarat el, subliniind că cercetarea este încă la început.

Aceasta face ca estimările privind valoarea rezervelor de hidrogen din România să fie dificile. În ciuda acestui context, multe țări au început să investească considerabil în cercetarea resurselor de hidrogen natural.

Tendințe globale în căutarea hidrogenului

În ultimul timp, o tendință globală de căutare a hidrogenului natural a prins avânt, iar investitori importanți, precum Bill Gates, s-au implicat în acest domeniu.

„În ultimele luni, prospectorii s-au grăbit să-l găsească – forând pentru hidrogen în nord-estul Franței, Australia, Spania, Maroc, Brazilia și, în Statele Unite, în Nebraska, Arizona și Kansas”, se menționează într-un articol recent publicat în „Yale Environment 360”.

De asemenea, studiile recente sugerează că există mai mult hidrogen natural sub suprafața Pământului decât se estima anterior, ceea ce a condus la creșterea eforturilor de explorare la nivel global.

La momentul actual, singurii care beneficiază de hidrogen natural pentru producerea energiei electrice sunt locuitorii din Bourakebougou, Mali.

„Locuitorii din Bourakebougou, Mali, sunt singurii oameni din lume care își obțin electricitate prin arderea hidrogenului natural încă din 1987. pionierii malieni și-ar putea pierde în curând statutul unic. Geologii care odinioară au respins ideea că scoarța terestră a fost impregnată pe scară largă cu rezerve de hidrogen, spun acum că ar putea exista trilioane de tone din acesta zăcând neobservate sub suprafața planetei, iar cantitatea crește continuu”, se arată în publicația Yale Environment 360.

Resursele de hidrogen natural pe planetă

Expertul Geoffrey Ellis de la US Geological Survey estimează că întreaga lume ar putea avea în jur de 10 trilioane de tone de hidrogen natural îngropat. Deși unele dintre aceste rezerve vor fi dificil de accesat, chiar și o mică parte din ele ar putea satisface cerințele energetice globale pentru secole întregi.

„Multe rezerve vor fi prea adânci sau îndepărtate pentru a le atinge cu ușurință, dar dacă Ellis are dreptate, atunci doar o mică parte din acest hidrogen ar putea satisface nevoile lumii timp de secole””, se specifică în articolul Yale.

„Un alt aspect important este costul: hidrogenul natural ar putea fi exploatat pentru mai puțin de 1.000 de dolari pe tonă. Acest preț îl face mult mai accesibil decât hidrogenul fabricat„,explică Emily Yedinak de la Agenția-Energie pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Departamentului Energiei din SUA.

„Hidrogenul natural a fost descris de Jennifer Granholm, secretarul american pentru energie, ca un element revoluționar pentru obținerea unei economii net zero până în 2050”, adaugă publicația.

Potențialul resurselor de heliu din România

Pe lângă hidrogen, România ar putea beneficia și de resurse de heliu, un gaz esențial pentru diverse aplicații tehnologice. Giuseppe Etiope subliniază importanța acestui gaz, care nu poate fi produs artificial.

Proiectul său, laboratorul ENGAGE, a introdus echipamente de vârf pentru studiul geochimiei gazelor, echipamente unice în țară. În plus, laboratorul își propune să formeze o echipă de 16 cercetători, care nu doar că se vor dedica cercetării, dar vor oferi și consultanță pentru diverse companii din domeniul minier.

„Noi nu avem capacitatea de a explora hidrogenul, dar putem să asistăm guvernul și companiile în identificarea resurselor disponibile,” a explicat Etiope. Echipa sa colaborează deja de un an cu Universitatea Babeș-Bolyai.

România nu a fost printre primele țări care s-au alăturat căutării hidrogenului natural, însă Giuseppe Etiope rămâne optimist în privința viitorului.

„Când se termină resursele naturale de heliu va trebui să găsim înlocuitori. Sunt câțiva extractori precum SUA, care are monopol, dar pe măsură ce resursele scad prețul heliului a crescut”, a explicat el.

Studierea gazelor cu efect de seră

Laboratorul ENGAGE se va concentra și pe studierea gazelor cu efect de seră, un subiect vital în contextul schimbărilor climatice. Profesorul Călin Baciu, colaborator al lui Etiope, afirmă:

„Printre direcțiile principale de cercetare se numără identificarea surselor gazelor cu efect de seră, în special metan și CO2, care au efect cel mai important în încălzirea globală”.

Aceste studii sunt esențiale, având în vedere tradiția României în extracția hidrocarburilor, transformând-o într-un adevărat laborator natural pentru cercetarea emisiilor de gaze.

Etiope concluzionează că România nu are până acum un laborator dedicat acestui domeniu, ceea ce face ca inițiativa ENGAGE să fie un pas înainte semnificativ.

Inaugurarea laboratorului ENGAGE

Laboratorul ENGAGE va fi deschis oficial pe 22 octombrie, aducând împreună cercetători de top din întreaga lume. Proiectul ENGAGE are ca obiectiv consolidarea cunoștințelor și cercetării în geochimia gazelor, axându-se pe gazele cu efect de seră.

Această inițiativă, susținută financiar prin PNRR, va aduce României oportunități semnificative de dezvoltare în domeniul energiei sustenabile.

Laboratorul dispune de o gamă variată de instrumente avansate, de ultimă generație, care pot detecta și măsura concentrațiile gazelor în atmosferă, sol, roci, precum și în ape de suprafață și subterane. Un accent deosebit este pus pe metan și hidrogen, considerati doi compuși esențiali în analiza emisiilor de gaze cu efect de seră și în cercetarea surselor alternative de energie.

Laboratorul dispune de echipamente de ultimă generație, capabile să analizeze diverse gaze, inclusiv metan, butan, propan și hidrogen, esențiale pentru cercetările privind emisiile de gaze cu efect de seră.

România funcționează ca un „laborator natural” pentru investigarea gazelor, având o diversitate de structuri naturale și activități economice care generează gaze poluante sau contribuie la intensificarea schimbărilor climatice. La nivel european, țara noastră se află în fruntea listei cu cele mai multe locații care emit gaze naturale, în special metan și dioxid de carbon. Există, de asemenea, șanse promițătoare pentru descoperirea unor rezerve de hidrogen natural. Totuși, la nivel național, expertiza și capacitățile analitice necesare pentru studierea acestor structuri sunt în continuare insuficiente.

Astfel, ENGAGE va contribui la îmbunătățirea capacităților de analiză și cercetare din România în domeniul energiei alternative.