Avem timp până la sfârşitul anului 2026 – 2027 să ne pregătim

Virgil Popescu a participat la dezbaterea în comisiile de specialitatea ale Camerei Deputaților cu privire la proiectul Legii Offshore, în cadrul căreia a declarat că România va produce mai multe gaze naturale decât va putea consuma, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră.

„Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”, a declarat ministrul Energiei.

Legea Offshore dorește să deblocheze investiții din Marea Neagră

Ministrul Virgil Popescu a mai spus că proiectul, inițiat împreună cu liderii coaliției de guvernare,, are ca scop deblocarea investițiilor din Marea Neagră. Acesta a reamintit că legea votată în anul 2018 a dus la blocarea acestor investiții.

„Este un proiect de lege care vrea să deblocheze investiţiile din Marea Neagră. Să nu uităm că legea care a fost aprobată în Parlament în anul 2018 practic a blocat investiţiile din Marea Neagră. (…) Acest proiect de lege vine să deblocheze, asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, elimină un prag de impozitare de sub 85 de lei în condiţiile în care probabil preţul de cost, din estimări, se apropie de această cifră şi nu este normal să impozităm ceea ce este preţ de cost şi asigură, pe de altă parte, un mecanism al statului roman ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României şi, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României”, a explicat Virgil Popescu.

România va avea venituri de 60%

Miercurea trecută, ministrul Virgil Popescu a fost întrebat care va fi raportul veniturilor, acesta precizând ” pe total încasări pe care statul român le va avea din exploatarea gazelor din Marea Neagră, este 60 la sută, procent din total venituri, iar 40 la sută va evalua investitorul”.

“Procentul se aplică la total venituri, minus investiţia recuperată. Deci ce rămâne după ce se recuperează investiţia. În fiecare lună se plătesc aceste lucruri. Se scade amortizarea , diferenţa se împarte, evident, impozitul pe venitul suplimentar şi acolo este o formulă de calcul care ia în calcul 40 la sută investiţie”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

Pe de altă parte, el a mai spus că amortizarea depinde de valoarea investițiilor, însă a precizat că “nu vine nimeni să facă o investiţie de 4 miliarde de dolari, după ce au mai băgat 2 miliarde de dolari în România, fără să considere România o ţară serioasă”.