România va exporta și anul acesta grâu. Fermierii din județul Olt se apropie de finalul recoltatului

În câteva zile se va încheia recoltarea grâului în județul Olt, a anunțat luni directorului Direcţiei Agricole Judeţene, având în vedere că a mai rămas de recoltat grâul pe o suprafaţă de circa 7.000 de hectare.

Fermierii din judeţul Olt au recoltat grâul de pe o suprafaţă de 125.000 de hectare, obţinând o producţie medie de 4,2 tone pe hectar şi o producţie totală de 525.000 de tone, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

Aceasta a precizat luni că recoltarea grâului în judeţ se apropie de final şi va fi încheiată în această săptămână deoarece a mai rămas de recoltat grâul pe o suprafaţă de circa 7.000 de hectare.

Fermierii au efectuat arături de vară

„Până miercuri se va încheia recoltarea grâului, producţia medie obţinută este de aproximativ 4.200 kilograme pe hectar. S-a încheiat recoltarea şi la triticale şi orz şi fermierii au început să pregătească terenurile pentru toamnă.

La triticale, de pe suprafaţa de 4.500 s-a obţinut o producţie de 20.250 de tone, iar la orz s-a obţinut o producţie 66.880 de tone de pe o suprafaţă de 15.200 de hectare”, a spus Gabriela Andronie.

A fost recoltată şi rapiţa pentru ulei (4.550 hectare, 6.825 tone – producţie totală), inul pentru ulei (40 de hectare, 88 de tone producţie totală) şi mazărea boabe (6.305 hectare, 10.088 tone producţie totală).

După eliberarea terenurilor, fermierii au efectuat arături de vară pe o suprafaţă de 30.000 de hectare.

În context, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat recent că şi în acest an România va exporta grâu, în marja a circa 3 milioane de tone, fără a afecta necesarul intern, chiar dacă producţia va fi mai mică din cauza secetei.

”Cu siguranţă vom avea exporturi”

Potrivit acestuia, din cele 2.900.000 hectare însămânţate în toamnă, din care aproape 80% este grâu, peste 1.200.000 hectare (40%) au fost afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%.

„Cu siguranţă vom avea exporturi, dar vor fi mai mici, pentru că şi producţia de cereale va fi mai redusă.

Vom avea în curând estimările făcute de asociaţiile de fermieri, vom şti care sunt producţiile, dar din ceea ce spun cei din industria de panificaţie şi morărit, consumul necesar uman din România este de 2.200.000 tone la care se adaugă cam 550.000 tone de seminţe, circa 400.000 de tone grâu pentru furajare şi cam tot atâta grâu pentru industrializare, pentru alcool.

Deci maxim 3.000.000 tone utilizăm noi, iar estimările specialiştilor spun că anul acesta vom avea circa 6.000.000 – 6.500.000 de tone. Deci va fi o marjă de cel puţin 3.000.000 de tone care se vor putea exporta”, a explicat Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.