România va face un nou împrumut! Ministerul Finanţelor vrea să obțină până la 2,5 miliarde euro
Ministerul Finanţelor intenționează să realizeze împrumutul respectiv prin lansarea a două serii noi de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea de 6 ani sau mai mult şi, respectiv, maturitatea de 12 ani.
Potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial, suma finală, precum şi ceilalţi termeni şi condiţii financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării emisiunii, în funcţie de condiţiile de piaţă.
De către cine este administrată emisiunea?
Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, HSBC Continental Europe, ING Bank N.V., J.P. Morgan SE şi Societe Generale.
„Suma aferentă emisiunii se virează în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României şi se utilizează pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică. Plata serviciului datoriei publice aferentă emisiunii se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică”, este menționat în Ordin.
Florin Cîțu, îngrijorat de împrumuturile Ministerului de Finanțe
În acest context, liderul PNL, Florin Cîțu devine din ce în ce mai îngrijorat de modul în care statul român va ajunge să plătească aceste dobânzi, dar și de modul în care lucrurile vor evolua.
Surse au declarat pentru Capital că îngrijorările lui Florin Cîțu privind dobânzile la care se împrumută Minsterul de Finanțe se accentuează. Totodată, aceleași surse precizează că investitorii încep deja să își piardă încrederea în Guvern.În ceea ce privește pierderea încrederii investitorilor, aceasta ar putea duce la o explozie a dobânzilor.
„Florin Cîțu a transmis în partid că este îngrijorat de faptul că Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi foarte mari, iar investitorii își pierd încrederea în Guvern. Iar o pierdere a increderii agențiilor de rating înseamnă o explozie a dobânzilor”, spun sursele citate.
Totodată, Florin Cîțu ar fi îngrijorat și de ratele românilor are au crescut, existând riscul ca aceștia să nu le mai poată plăti și să își piardă locuințele.
„Costurile sunt ridicate, ratele românilor la bănci au crescut, există riscul să-si piardă casele, după ce am reușit să ii salvăm în pandemie prin măsurile luate dar sunt loviți acum. Totodată, există riscul să avem nevoie de o rectificare bugetară înainte de auguste pentru că ministerele nu vor avea suficienti bani”, a mai adăugat sursa.