România nu a scăpat de pandemie, avertizează Octavian Jurma.
Octavian Jurma, acuzaţii grave în România: Pandemia a fost declarată închisă din motive de inconvenienţă politică
Specialistul este de părere că ţara noastră va fi lovită de valul cu numărul şase al pandemiei în această toamnă, începând cu luna august.
„Din păcate, eliminarea tuturor măsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor, precum și din școli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puțin 4 săptămâni și la formarea unui platou care a durează de 3 săptămâni.
Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie și declararea închiderii pandemiei din motive de inconveniență politică.
Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi și produce noi tulpini într-un ritm ameţitor”, scrie Octavian Jurma într-un mesaj postat joi, 12 mai, pe pagina sa de Facebook.
Ce pot face autorităţile pentru a preveni un dezastru în această toamnă?
„Știm așadar că:
- Pandemia nu s-a terminat
- Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă și va debuta probabil la finalul lunii august
- Nu știm sigur ce variantă va provoca valul 6
- Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu îi va convinge să nege negația.
Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamna? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută.
Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni. La aceste măsuri minimale poate fi adăugată și procurarea din timp a noilor antivirale, în special Paxlovid, care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rată mare de vaccinare.
Paxlovid este chiar mai important în România, unde populația este foarte refractară la vaccinare. Dacă ținem însă cont de retorica antivaccin, care a început în aceste zile la cel mai înalt nivel politic, este puțin probabil să mai achiziționăm prea curând medicație anti-COVID în avans”, mai afirmă Octavian Jurma în postarea sa.
Sfaturi pentru români pentru a evita răspândirea virusului şi formele grave ale bolii
„Ce poți face tu?
În primul rând, să eviți spitalizarea. E important să îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.
În al doilea rând, eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia, dar și că să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porți masca, spune că nu vrei să îl infectezi și o să te lase în pace.
E necesară doza 4 (al doilea booster) acum? Doar dacă ai o recomandare medicală fermă. Al 2-lea booster oferă o perioadă limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor, când începe de obicei valul epidemic în România”, îşi încheie Octavian Jurma cel mai recent mesaj cu privire la evoluţia pandemiei în ţara noastră.