Marcel Boloș dă asigurări că România nu va fi amendată
România nu va fi amendată din cauza deficitului bugetar! În prezent, deficitul bugetar este circa 8% din PIB, iar în rectificare este 6,94%. De aceea, unele persoane se întreabă dacă există riscul ca România să fie amendată, un risc care a existat și-n anul precedent, sau dacă există riscul ca fondurile europene să fie diminuate sau chiar tăiate.
Totuși, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dă asigurări că nu se pune problema de așa ceva. Se pune problema, în schimb, cu ce țintă de deficit bugetar „pornim la drum pentru ajustarea fiscal-bugetară.” Potrivit spuselor sale, „este extrem de important ca acest punct de pornire pentru anul 2025 și, ulterior, până în anul 2031 să ne permită ajustarea în cei șapte ani de ajustare a deficitului bugetar și să menținem nivelul datoriei publice sub 60% din PIB.”
„Sunt două condiționalități extrem de importante, și anume 7 ani pentru a ajunge în ținta de deficit bugetar de 3% și a doua: pe tot acest parcurs să avem limita datoriei publice sub 60% din PIB”, a spus el.
Există posibilitatea ca deficitul bugetar să depășească 8% din PIB?
Ministrul Finanțelor a fost întrebat apoi dacă există posibilitatea ca deficitul bugetar să depășească 8% din PIB în acest an, așa cum avertizează Consiliul Fiscal, care avertizează, totodată, că veniturile sunt supraestimate.
Oficialul român a reamintit tuturor că există un risc din perspectiva veniturilor incluse în buget, atât pe componenta de digitalizare, cât și pe cea de amnistie fiscală. El nu poate garanta 100% că toate aceste venituri vor fi încasate. Dacă acest risc se va adeveri, chiar și parțial, ținta de deficit de 6,9% va fi afectată.
Niciodată în istoria bugetului României nu a existat un buget fără o doză de risc în implementarea veniturilor. Când veniturile nu s-au realizat sau cheltuielile nu au fost implementate, soluția a fost rectificarea bugetară. Nimeni nu poate garanta succesul în totalitate, dar au fost luate în considerare mai multe ipoteze pentru rectificarea bugetară. Riscurile legate de deficit au fost asumate pentru a asigura fondurile necesare derulării proiectelor de investiții și funcționării serviciilor publice și instituțiilor statului.
„Am spus și mai spun, există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins în buget pe componenta de digitalizare și pe componenta de amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta 100% că aceste venituri în întregime se vor încasa la buget. Dacă acest risc, parțial sau într-o mare măsură se va adeveri, atunci, sigur, ținta noastră de 6,9% este afectată, dar noi, împreună cu ANAF, depunem toate diligențele necesare pentru ca veniturile, așa cum a fost planificate și aprobate în Guvern, să fie și realizate”, a explicat oficialul român.