Aliații Ucrainei, în pericol, spune Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că planul de pace schiţat de preşedintele SUA, Donald Trump, prin care Kievul să recunoască oficial că Peninsula Crimeea este parte a Rusiei, ar putea pune în pericol aliații săi de la Marea Neagră, precum România, Bulgaria și Turcia.
Kievul speră să elimine orice posibilitate de recunoaștere internațională formală a suveranității ruse asupra Peninsulei Crimeea și a altor teritorii ucrainene ocupate de armata rusă. Volodimir Zelenski vrea „garanții de securitate clare” pentru orice acord de pace care ar determina Kievul să cedeze teritorii ucrainene Moscovei, chiar și temporar.
Punctele unu și doi din planul de pace schițat de Donald Trump se concentrează pe formularea oricărui acord de pace ca fiind „înrădăcinat în dreptul internațional, nu în capitulare”, cu un avertisment specific privind posibila invazie a Chinei în Taiwan.
„După propunerea Statelor Unite, au apărut și alte documente și cred că astăzi, acest format, acest document, se află pe biroul președintelui Trump.
Orice contrazice valorile noastre sau Constituția noastră nu poate face parte din niciun acord”, a explicat liderul ucrainean.
Punctul trei din planul de pace schițat de Donald Trump este o încercare de a prelua controlul negocierilor de la Washington D.C. și de a readuce Kievul în centrul procesului de pace.
România ar putea fi în pericol
Al patrulea punct servește drept avertisment atât pentru SUA, cât și pentru NATO, conform căruia permiterea controlului Rusiei asupra Peninsulei Crimeea îi permite Kremlinului să amenințe atât Ucraina, cât și pe aliații ei de la Marea Neagră, precum România, Bulgaria și Turcia.
Al cincilea punct precizează că Rusiei nu ar trebui să i se permită să folosească acordul de pace pentru a limita dimensiunea forțelor armate sau a bazei industriale de apărare a Ucrainei.
Ucraina a respins, de la începutul săptămânii, propunerea SUA de a recunoaște Peninsula Crimeea ca fiind teritoriu rus.
SUA promit un acord de pace între Rusia și Ucraina „foarte curând”
Războiul din Ucraina intră în al patrulea an, iar Administrația Trump face presiuni pentru un acord de pace, într-un cadru marcat de concesii strategice față de Rusia și o presiune crescândă asupra Ucrainei. Donald Trump a dat asigurări că are o „dată limită” proprie pentru finalizarea negocierilor de pace, fără a o divulga.
„Am propria mea dată limită şi dorim ca aceasta să fie rapidă”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, la Washington.
„Credem cu tărie că ambele doresc pacea, dar trebuie să se aşeze la masă pentru negocieri”, a zis el, joi.