Rareș Bogdan a lansat recent un alt avertisment într-o conferință de presă. Europarlamentar susține că România ar urma să se confrunte cu o criză a forței de muncă. Astfel, a prezentat o serie de măsuri adresate diasporei.
Rareș Bogdan a prezentat mai multe măsuri pentru diaspora
Aceste spune, susține europarlamentarul, sunt menite să îi readucă în țară pe românii plecați în străinătate.
Liberalul a explicat apoi că peste 6 milioane de români se află în continuare în afara granițelor României.
Este vorba despre comunități uriașe, precum cea din Marea Britanie, unde se află 1,4 milioane de români.
„România va traversa și următoarea criză care va afecta România este criza forței de muncă pentru că avem o problemă extrem de serioasă și vedeți că în foarte multe locuri din HoReCa, Agricultură, construcții au început să vină cetățeni din Nepal, din Filipine, din Bangladeș, din Sti Lanka, Pakistan, Din păcate peste 6 milioane de români se află în continuare în afara granițelor României cu comunități uriașe în Marea Britanie, 1,4 milioane, 500.000 de români trăiesc la Londra în acest moment. De asemenea Germania, 1,4 milioane, peste 1 milion în Italia, peste 1 milion în Spania, peste 800.000 în Franța și peste 1 milion în SUA. O parte dintre acești români doresc să se întoarcă acasă. Au fost alungați de statul român”, a declarat el.
Europarlamentarul a vorbit despre scutiri de taxe și impozite
De asemenea, europarlamentarul a vorbit despre scutiri de taxe și impozite, dar și oferirea de granturi pentru românii care decid să se întoarcă în țară.
Potrivit unui proiect, cetățenii români stabiliți în străinătate care se întorc în țară beneficiază de acces prioritar în raport cu alte categorii de beneficiari la programe guvernamentale.
„Avem în acest proiect Programul Prima Investiție în raport cu categorii de beneficiari care vor investi în România, aici vorbim de investițiile mari, de 250.000 de euro sprijin pentru aceștia. Cetățenii români stabiliți în străinătate care se întorc în țară beneficiază de acces prioritar în raport cu alte categorii de beneficiari la programe guvernamentale: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanțări cuprinse între 10.000-100.000 de euro pe proiect și sunt susținute din granturi guvernamentale la care se adaugă o contribuie de 15%, contribuție proprie”, a mai spus el.
Pentru proiectele cu valoare între 50.000 și 75.000, contribuția va fi de 20%, spune liberalul. Totodată, contribuția va fi de 15% pentru proiectele cu valoare cuprinsă între 10.000 și 50.000.
La rândul lui, societățile nou înființate de cetățeni repatriați beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, potrivit proiectului prezentat de europarlamentar.
Ulterior, după depășirea acestui prag, ar urma să se aplice un impozit redus cuprins între 1-3%. Scutirea pentru o perioadă de 2 ani de zile se referă la cei care nu depășesc pragul de 500.000 de euro.