România va fi mereu alături de Republica Moldova. Nicolae Ciucă: Sunt multe de făcut, paşii nu sunt simpli

Sursă: Facebook, Guvernul României

România va fi mereu alături de Republica Moldova, spune prim-ministrul român Nicolae Ciucă în cadrul unui interviu oferit pentru presa de peste Prut, în contextul în care șeful Guvernului de la București face o vizită în țara vecină.

În cadrul vizitei sale de joi la Chișinău, premierul român Nicolae Ciucă a asigurat Republica Moldova că România va fi mereu alături de ei, indiferent de problemele economice și de securitate cu care se vor confrunta.

Într-un interviu acordat portalului Deschide.md, Ciucă a subliniat relația specială pe care România o are cu Republica Moldova și cu cetățenii săi, afirmând că România este un partener de încredere, serios, deschis, transparent și dezinteresat, cu interese centrate pe soliditatea și parcursul european al Republicii Moldova.

Ciucă a recunoscut că această relație a fost menținută chiar și în timpul mandatului fostului președinte pro-rus Igor Dodon, care a primit ajutor din partea României în spații nepotrivite și marginale, în timp ce pretindea ajutor din alte surse.

Ciucă a afirmat că această abordare s-a schimbat, iar președintele Klaus Iohannis a acordat „o atenție deosebită” sprijinirii Republicii Moldova și cooperării cu președintele Maia Sandu. În plus, guvernele pro-europene succesive, precum cel condus de Dorin Recean, au tot sprijinul României pentru calea pe care și-au propus-o spre apropiere și integrare în Uniunea Europeană.

„România acţionează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea şi drumul european al Republicii Moldova (…) am acţionat astfel şi atunci când preşedinte la Chişinău era Igor Dodon (fostul preşedinte prorus al R.Moldova – n.r.), care primea ajutoarele pe sub poduri, în spaţii improprii, cât mai marginale şi invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcţii.

De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul (Dorin) Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care şi l-au propus de apropiere şi integrare în Uniunea Europeană”, spune prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Chișinăul primește ajutor din partea Bucureștiului în mai multe domenii

Premierul român a subliniat că autoritățile moldovenești sunt cele care acționează direct în privința măsurilor de ajutorare a Chișinăului, în timp ce Bucureștiul oferă asistență pe mai multe fronturi. El a subliniat că acest demers afirmă recunoașterea de către România a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, pe care a recunoscut-o în primul rând la declararea independenței la 27 august 1991.

În ceea ce privește consolidarea rezilienței Republicii Moldova pentru a face față provocărilor actuale, Nicolae Ciucă a citat Centrul Euro-Atlantic de Reziliență de la București ca fiind unul dintre susținătorii direcți ai dezvoltării Republicii Moldova. El a menționat că România oferă sprijin bilateral prin oferirea de instruire și know-how instituțiilor de securitate care sunt responsabile de protecția cetățenilor și a teritoriului Republicii Moldova.

Prim-ministrul român a exprimat o preocupare deosebită pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova în fața războiului informațional, cum ar fi propaganda și știrile false. El a subliniat necesitatea unei mai mari implicări a instituțiilor statului moldovean, în special a celor care supraveghează sectorul audiovizual și site-urile de propagandă, și a afirmat că România le sprijină pe toate căile posibile.

„Acordăm sprijin bilateral în pregătire şi know-how la nivelul instituţiilor de securitate implicate în protejarea cetăţenilor şi a teritoriului Republica Moldova. Desigur, suntem cel mai preocupaţi de rezilienţa în domeniul războiului informaţional, pentru contracararea propagandei şi a fake-news-urilor. Şi aici e mult de lucru, iar instituţiile statului din Republica Moldova, în primul rând pe linie audiovizuală şi cele care supraveghează şi pot interveni în chestiunea site-urilor de propagandă, trebuie să fie mult mai active. Le sprijinim cu tot ceea ce putem”, a declarat premierul român.

Subiectele care au fost discutate în cadrul vizitei prim-ministrului Nicolae Ciucă la Chișinău

În cadrul vizitei la Chișinău, între premierul român Nicolae Ciucă și autoritățile moldovene au fost abordate mai multe subiecte, printre care relațiile bilaterale, situația economică și de securitate din Republica Moldova, precum și problema consilierilor europeni care vor contribui la realizarea celor 7 obiective necesare pentru candidatura Republicii Moldova la negocierile de aderare la UE cu Ucraina.

Alte subiecte abordate au fost statutul fondului de 100 de milioane de euro și proiectele aferente primei tranșe, asistența în sectorul energetic, sprijinul pentru ridicarea plafoanelor europene pentru comerțul liber asimetric cu Uniunea Europeană și rezolvarea problemelor europene privind tarifele de roaming.

Ciucă a recunoscut că mai sunt multe de făcut și că reforma sectoarelor sensibile, cum ar fi cel judiciar din Republica Moldova, reprezintă o sarcină dificilă.

„Sunt multe de făcut, paşii nu sunt simpli şi numai cursul reformei justiţiei arată cât de dificil este de a reforma unele sectoare sensibile ale Republicii Moldova”, a afirmat şeful guvernului de la Bucureşti.