Alexandr Dughin amenință din nou Europa de Est

Alexandr Dughin, ideologul rus apropiat de Vladimir Putin și principalul teoretician al neo-eurasianismului, a lansat noi amenințări la adresa Europei de Est, afirmând că această regiune trebuie să aleagă între neutralitate și subordonare totală față de Rusia.

Într-o recentă dezbatere cu politologul american John J. Mearsheimer, transmisă pe YouTube de Thinkers Forum, Dughin a subliniat că, similar Ucrainei, țările din Europa de Est nu au decât două opțiuni: „ori vor fi neutre, ori vor deveni parte a Rusiei.”

Alexandr Dughin
Alexandr Dughin

România, menționată de Alexandr Dughin

Printre țările menționate de Dughin, România este frecvent subliniată, ideologul rus indicându-l pe Călin Georgescu ca un exemplu de politician care „înțelege foarte bine” această opțiune.

Georgescu, deși nu se poate considera pro-rus, este văzut de Dughin ca un lider „ca Orban”, înțeles de Rusia ca fiind mai ușor de abordat decât liderii pro-occidentali.

De asemenea, Dughin a continuat să vorbească despre legăturile politice din Europa de Est, susținând că atât România, cât și Ungaria, ar trebui să aleagă o poziție „neutră” față de Rusia pentru a evita o escaladare a tensiunilor.

”În ceea ce privește Europa de Est, o să repet același lucru: ori o să fie neutri, ori o să fie ai noștri. Oameni ca Orban, oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”, a declarat Dughin.

Într-o postare pe rețeaua socială X, un cont asociat lui Dughin a declarat că „România va fi parte a Rusiei”, făcând aluzie la o posibilă anexare a regiunii, dar și la viitorul Moldovei, pe care o vede alăturată României, și România parte a Federației Ruse.

„România va fi parte a Rusiei”. ”Unde pot fugi, din SUA, progresiştii şi elita democraţilor?, scrie pe un cont din rețeaua X care însă nu a fost niciodată asumat oficial de Alexandr Dughin deși poartă fotografia și numele lui, are aproape 10 mii de postări și peste 230 de mii de urmăritori. El și răspunde la această întrebare şi după ce enumera diverse tari ajunge şi la Moldova despre care spune – Va face parte din România în curând. Dar România va fi parte a Rusiei”, arată postarea.

Această postare a fost distribuită de un cont care, deși nu a fost confirmat oficial ca aparținând lui Dughin, poartă numele și fotografia acestuia.

În privința lui Călin Georgescu, Dughin l-a descris ca pe un politician cu o înțelegere profundă a realităților geopolitice, apreciind că, deși nu este „pro-rus” în mod direct, viziunea sa este compatibilă cu interesele Rusiei.

”Călin Georgescu este un politician absolut minunat. El, sigur, nu poți să-l numești pro-rus, dar e ca Orban, să spunem așa. Ar fi mult mai ușor pentru noi să avem de-a face cu un astfel de politician”.

Călin Georgescu a afirmat anterior că îl cunoaște pe Dughin și i-a apreciat gândirea intelectuală.

România, drapel, steag, clădire
SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina și Europa de Est: Amenințări de graduri diferite

Dughin a abordat, de asemenea, diferențele între amenințările provenite din Ucraina și cele din Europa de Est.

În viziunea sa, „amenințarea existențială de gradul 1” provine din Ucraina, iar „amenințările din partea Europei de Est” sunt considerate de un grad secundar.

Acesta subliniază faptul că Rusia nu va tolera „ostilitatea unor entități agresive” la frontierele sale, sugerând că, în cazul în care țările Europei de Est nu vor adopta o poziție neutră, riscă să devină o „amenințare existențială” pentru Rusia, deși de o importanță mai mică decât Ucraina.

”Noi nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă de noi. Deci, această amenințare a Ucrainei este existențială, în timp ce amenințarea din partea Europei de Est e mai puțin existențială și cred că este rezultatul unei înțelegeri. Poate că ar putea fi mai ostile sau mai puțin neutre, dar preferăm să fie neutre sau prietenoase.

O Europa de Est ostilă reprezintă pentru noi o amenințare existențială de gradul 2, de o importanță secundară. Ucraina reprezintă pentru noi o amenințare existențială de gradul 1. Este de a fi sau a nu fi”, a declarat Alexandr Dughin.

Ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

Eurasianismul și respingerea Occidentului

Alexandr Dughin este principalul susținător al „eurasianismului”, o ideologie care promovează un bloc geopolitic între Rusia și fostele republici sovietice, în opoziție cu valorile Occidentului.

Dughin respinge ferm influența occidentală și susține o politică externă agresivă față de statele care ar putea amenința interesele Rusiei.

Acesta este un susținător fervent al invaziei din Ucraina și consideră că Ucraina nu ar trebui să existe ca stat independent, fiind o națiune artificială.