Exercițiul militar multinațional Sea Shield, considerat unul dintre cele mai importante exerciții navale ale NATO, s-a concentrat pe scenarii de luptă antisubmarin, de suprafață și antiaeriană, într-un cadru de antrenament complex.

„Ne pregătim în toate felurile, atât pentru războiul antisubmarin, războiul de suprafață, cât și împotriva forțelor aeriene inamice, prin exerciții de apărare antiaeriană”, explică comandantul flotei navale române, Cornel-Eugen Cojocaru

Este considerat unul dintre cele mai importante exerciții navale ale NATO

Pe fregata Regina Maria, aflată la 65 de kilometri de țărmul românesc, echipajul a simulat detectarea și doborârea unei ținte aeriene, într-un exercițiu coordonat de flota navală română, sub conducerea contraamiralului Cornel-Eugen Cojocaru. Activitatea navală românească contribuie direct la securitatea flancului sud-estic al NATO, alături de Turcia și Bulgaria, prin misiuni de detectare a minelor marine, scrie publicația franceză Liberation.

În ultimii doi ani, Marea Neagră a devenit un punct fierbinte al securității internaționale, mai ales după începerea conflictului din Ucraina. Litoralul ucrainean, care se întinde pe mai bine de 1.300 de kilometri, este vecin direct cu România, iar portul Constanța a devenit un nod logistic major pentru exporturile de cereale ucrainene către Uniunea Europeană.

În același timp, în urma închiderii strâmtorilor Dardanele și Bosfor de către Turcia în 2022, la exerciții pot participa doar țările riverane.

„Datorită misiunilor și exercițiilor desfășurate de militarii români, țara noastră contribuie la securitatea regională pe flancul sud-estic al NATO”, a declarat locotenentul Alexandru Turturică, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române

Fregata Regina Maria, numită după suverana României din perioada Primului Război Mondial, se află în centrul acțiunii navale românești. Echipajul acesteia participă constant la simulări și operațiuni de antrenament, într-o zonă unde riscul este real: de la începutul războiului din Ucraina, peste 120 de mine au fost identificate în apele Mării Negre.

„Actualul conflict ruso-ucrainean a schimbat ecuația securității în Marea Neagră, din cauza pericolului reprezentat de mine”, explică Silviu Constantininanu, secundul fregatei Regina Maria.

NATO, steag, Alianta Nord Atlantica
SURSA FOTO: Unsplash

Importanța strategică a României este accentuată de poziția sa pe flancul estic

Importanța strategică a României este accentuată de poziția sa pe flancul estic al NATO. Bazele militare românești au beneficiat de investiții semnificative în infrastructură și capacități operaționale, mai ales după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată în apropiere de Constanța, este în plin proces de extindere, fiind destinată să devină cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania.

„Au fost făcute investiții majore în capacitățile și infrastructura armatei române, obiectivul principal fiind atingerea standardelor impuse de alianța transatlantică”, a confirmat Alexandru Turturică.

Cu toate acestea, viitorul prezenței militare a SUA în România este incert. Administrația de la Washington analizează o eventuală retragere a 10.000 de soldați din cei 20.000 trimiși în Europa de Est după invazia rusă în Ucraina. Deși Ministerul Apărării din România nu a primit informații oficiale în acest sens, scenariul ridică îngrijorări. În prezent, aproximativ 1.700 de soldați americani sunt desfășurați în România prin rotație, un număr semnificativ mai mic decât în Polonia, unde aceștia sunt staționați permanent.

Experții români avertizează că o astfel de retragere ar avea în primul rând consecințe politice. Unele state europene, precum Franța și Regatul Unit, ar putea compensa prin creșterea contribuției proprii.

„Țări precum Franța și Regatul Unit ar putea oferi compensații pentru o potențială dezangajare printr-o contribuție mai mare din partea aliaților europeni”, explică Claudiu Degeratu, profesor asociat la Universitatea din București.

Totuși, în contextul presiunii geopolitice exercitate de Federația Rusă, ideea unui abandon militar al SUA este considerată improbabilă.