Crin Antonescu liniștește poporul: România are capacitatea de a produce muniție, pulberi, drone și alte echipamente militare

Crin Antonescu a reamintit tuturor că situația de la care se pornește atunci când se discută despre creșterea bugetului pentru apărare nu este una plăcută, dar că România are capacitatea de a produce muniție, pulberi, drone și alte echipamente militare.

Potrivit spuselor sale, în toată Europa, dar și în NATO, bugetele pentru apărare sunt în creștere. Acest lucru a fost subliniat inclusiv de Ambasada SUA, de președintele SUA, de secretarul apărării din SUA. La rândul său, președintele Comisiei Europene a anunțat că sume foarte mari care urmează să fie alocate în acest scop.

Deși contextul nu e unul ideal, România ar putea să profite de situație dacă va avea o strategie clară, atât la nivel guvernamental, cât și în politica externă, crede el. Acesta crede că, în loc să cumpere totul din afară, România ar trebui să folosească propriile capacități de producție, pentru că poate fabrica muniție, pulberi, drone și alte echipamente militare.

Dacă tot e nevoie să se mărească bugetul apărării din cauza contextului internațional, politicianul crede că ar fi bine ca România să obțină și un avantaj din asta. Crin Antonescu a sugerat că se pot face parteneriate cu alte țări sau companii europene care produc astfel de lucruri și că România ar putea chiar deveni exportator, nu doar cumpărător.

„Motivele pentru care bugetele apărării cresc în toată Europa, vor creşte probabil în NATO, aţi văzut şi comunicatul Ambasadei americane la noi de ieri, aţi văzut şi poziţiile lui Donald Trump în persoană, poziţiile secretarului apărării, toţi vorbesc de suplimentarea bugetelor NATO. Aţi văzut discursul Ursulei von der Leyen care vorbeşte despre sume uriaşe care să fie disponibilizate.

Deci realitatea de la care pornim, în ideea de a suplimenta bugetele apărării, nu este una care să ne bucure, dar faptul că noi, dacă vom reuşi să avem o asemenea viziune şi o asemenea acţiune guvernamentală, de politică externă şi anume dacă tot alocăm aceşti bani să folosim şi capacităţile noastre, pentru că noi putem produce muniţie, putem produce pulberi, putem produce drone, putem produce foarte multe lucruri. Putem produce tehnică, aparatură militară.

Dacă tot suntem nevoiţi de conjunctura internaţională să sporim alocarea bugetară pentru apărare, să avem un beneficiu din chestiunea asta şi noi. Putem face asocieri cu state europene, cu companii europene care produc aşa ceva. Putem, de ce nu, să devenim chiar exportatori. Adică nu doar să cumpărăm, ci să şi vindem”, a precizat politicianul.

Guvernul Ciolacu 2 va investi șase miliarde în industria apărării

Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat ca exemplu fabrica de arsenal din Reșița, județul Caraș-Severin, menționând că acolo a venit deja o companie britanică. Chiar dacă fabrica nu funcționează încă la capacitate maximă, există alte unități de producție care lucrează deja în trei schimburi. Social-democratul a anunțat că urmează o infuzie de capital, care nu va fi inclusă în calculul deficitului bugetar.

În perioada următoare, vor fi investite în jur de șase miliarde de euro în industria apărării pentru dotarea Armatei Naționale și pentru producție destinată exportului, a precizat politicianul.

„E adevărat, încă nu lucrează la capacitatea întreagă, sunt alte fabrici care deja lucrează în trei schimburi. Va fi o infuzie de capital, mai ales că va exceda deficitului ca şi calcul.

Eu cred că în jur de aproape şase miliarde vor fi investiţi în România în perioada următoare în industria de apărare, în capabilităţi, atât pentru înzestrarea Armatei române, cât şi pentru export”, a anunțat premierul României.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)