România va fi cea de-a doua țară din UE, după Franța, care să-și lanseze propriul satelit. Astfel, primul satelit românesc ar urma să fie lansat în iunie din zona Mării Negre. Satelitul va fi lansat la bordul unei rachete proiectate și fabricate exclusiv în țară, transmite EuReporter.
Potrivit Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), o companie specializată în producția de rachete și baloane de înaltă altitudine, lansarea este programată la începutul lunii iunie.
România va lansa un satelit în spațiu
Prin implicarea sa în lansarea primului satelit din România, Asociația Română de Cosmonautică și Aeronautică dorește să câștige premiul în valoare de 10 milioane euro, oferit de Comisia Europeană. Premiul este menit să stimuleze industria aerospațială europeană, astfel încât ea să producă rachete destinate lansării de sateliți, cu un impact scăzut asupra mediului și prin lansări cu costuri reduse.
Pe pagina ARCA de pe Facebook, se menționează faptul că, anterior, asociația a provocat explozia în straturi îndepărtate ale atmosferei a două rachete stratosferice, a patru baloane mari stratosferice, inclusiv a unui grup de baloane, și a primit două contracte din partea guvernului român, precum și unul cu Agenția Spațială Europeană.
Instituția este totodată pe cale să producă EcoRocket – o rachetă parțial refolosibilă, care funcționează cu aburi.
În același timp, volumul de informații, necesare în vederea lansării în spațiu din luna iunie, este în creștere. Pentru ca totul să funcționeze conform planului, este necesaară îndeplinirea unor condiții extem de dificile.
Oamenii implicați în fiecare detaliu al acestui proiect pretențios trebuie ca mai întâi să treacă printr-un program de pregătire extrem de riguros, atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere practic. Tehnicile la care se apelează sunt extrem de numeroase, iar multe lucruri ar putea funcționa greșit.
Într-o declarație, compania care gestionează lansarea a subliniat: “Misiunile de lansare coordonate de ARCA, misiuni care vizează operațiuni în sectorul naval, reprezintă cel mai complex gen de misiuni pe care le gestionăm. Ele necesită un efort deosebit în privința coordonării operațiunilor în colaborare că unități activ implicate din marină, din armată și din cadrul aviației civile. Măsurile de securitate în privința lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procent de siguranță de 100%“.