România va obține aproape 30 de miliarde de euro prin PNRR. Istvan Jakab: Ar ajuta foarte mult dacă ar fi un consens

PNRR

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România a subliniat că țara noastră va obține aproape 30 de miliarde de euro, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, spune Istvan Jakab, acest lucru ar merge mult mai bine dacă ar exista o înțelegere politică pentru proiectele mari.

România va obține aproape 30 de miliarde de euro prin PNRR

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Istvan Jakab, a explicat că „o anumită stabilitate în urmărirea țintelor” politice este importantă.

„Eu cred că am performat ca țară, în multe domenii, și eu cred că au fost progrese pe anumite chestiuni importante. O anumită stabilitate în urmărirea țintelor noastre, la nivel politic, este importantă. Pentru că atunci când, de exemplu, pe PNRR, dacă ar fi un consens, în sensul unor priorități mari, și prioritățile sunt acolo, sunt cele din Regulament, sunt cele de la nivel european, și nu cred că la nivel național putem spune că avem neapărat alte priorități – ar ajuta foarte mult.

Este un plan la care practic implementarea merge până în 2026, deci merge dincolo de următoarele alegeri din 2024. Cineva va trebui să implementeze într-o formă sau alta, într-o configurație guvernamentală sau alta, și un anumit consens ar ajuta mult mai mult. La fel, pe toate prioritățile mari ale României, care sunt și priorități europene, această abordare, într-o anumită direcție, ar ajuta mult mai mult. Pentru că avem diverse coaliții, diverse guverne, cu diverse priorități, și știți câteodată, când vine un alt guvern, și începe practic de la zero, neluând în considerare anumite politici și proiecte, ale guvernului precedent”, a declarat  Istvan Jakab, conform alephnews.ro

Suma oferite de UE și prioritățile pe timp de pandemia

De asemenea, Istvan Jakab a fost întrebat câți bani va primi România de la UE și care sunt prioritățile în cadrul PNRR.

„29,2 miliarde euro, 14,2 finanțări nerambursabile, granturi, 15 miliarde împrumuturi. Suma este acolo, am văzut multe discuții în legătură cu această suma, dar este dată”, a declarat acesta pentru sursa menționată, punctând că „Green deal și digitalizare sunt numai 2 mari priorități atât ale UE cât și ale facilității de redresare și reziliență. Comisia înțelege nevoia pentru autostrăzi și noi de la București încercăm să explicăm colegilor că este o necesitate pentru că autostrăzile nu ajung în fiecare colț de Românie, nici pe departe și explicăm și nevoia unei autostrăzi spre Moldova pentru că cea mai mare probabilitate o are această autostradă dinspre Ploiesti spre Moldova să ajungă în PNRR.

Noi explicăm, guvernul la fel trebuie să explice și ei au argumentele, nevoie de autostradă pentru că și dezvoltarea economică a unei anumite regiuni se poate lega de acest lucru, de conectivitate, de logistica, cât de repede ajunge un transport undeva. Implementarea este o problemă. Eu de multe ori călătoresc cu mașina între Cluj și Târgu Mureș și aproape că există o autostradă continuă mai puțin o secțiune care a fost licitată și începută la fel ca și alte secțiuni și totuși a rămas de izbeliște.”

Anterior, acesta a declarat că România trebuie să își decidă prioritățile de dezvoltare și să își valorifice cetățenii.

„Celelalte state folosesc, dar nu numai forța de muncă ieftină. Sunt cetățeni români care lucrează în diverse domenii. În Cluj, în momentul în care se mai zbura și mai zburam și eu la Bruxelles sau în altă parte, era un avion de Munichen care ducea mulți IT-isti. Există diverse domenii. Poate în alte state europene suntem priviți și printr-o altă lentilă, dar nu cred că România se reduce numai la forța de muncă ieftină, numai la fonduri europene care trebuie să ajute în diverse domenii, România trebuie să își decidă prioritățile de dezvoltare și să își valorifice cetățenii și în diverse domenii să existe investițiile care ridică nivelul de trai și confirmă cetățenilor că apartenența la UE este un lucru foarte bun. Dar pentru asta trebuie investiție în educație, sănătate, infrastructură ș.a.m.d.”, a declarat șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.