‘Se aprobă majorarea capitalului deţinut de România, în calitate de membru la Banca Internaţională de Investiţii, cu suma de 4.000.000 euro, conform deciziei Consiliului de administraţie al Băncii Internaţionale de Investiţii de creştere a capitalului subscris vărsat la Banca Internaţională de Investiţii cu 100.000.000 euro în limita capitalului subscris şi nevărsat al statelor membre’, se menţionează în proiect.
Contravaloarea în lei a sumei de 4 milioane euro se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, iar plata către Banca Internaţională de Investiţii se va efectua într-o singură tranşă, până la data de 31 decembrie 2018.
Valoarea capitalului social subscris al BII este, în prezent, de 1,3 miliarde euro, din care valoarea capitalului social vărsat al Băncii este de 313,05 milioane euro. Cota României în capitalul social vărsat al Băncii este de 18,45 milioane euro, reprezentând 5,90% din valoarea totală a acestuia. În contextul majorării capitalului vărsat al BII cu suma de 100 milioane euro, contribuţia totală care ar reveni României este de 7,65 milioane euro.
‘În vederea concretizării sprijinului României, în calitate de acţionar al BII, dar având în vedere imposibilitatea de a achita integral cota care revine ţării noastre la majorarea de capital, propunem ca valoare optimă a contribuţiei României la capitalul BII suma de 4 milioane euro, achitată într-o singură tranşă, ceea ce reprezintă peste 50% din contribuţia totală calculată la 7,65 milioane euro, care ar reveni ţării noastre raportat la majorarea generală de capital a Băncii. Prin majorarea contribuţiei României la capitalul BII cu suma de 4 milioane euro, cota României ar atinge nivelul de 22,45 milioane euro şi ar duce la majorarea cotei procentuale a ţării noastre la 7,08% din capitalul vărsat’, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.
Conform acesteia, participarea României la creşterea de capital BII va genera o serie de avantaje, precum: influenţă directă asupra puterii de vot a României în cadrul Băncii şi impact pozitiv asupra ratingului acordat BII. Agenţiile internaţionale de rating, Fitch, Standard&Poor’s şi Moody’s indică în rapoartele corespunzătoare de rating faptul că în vederea îmbunătăţirii ratingului acordat BII aşteaptă finalizarea planurilor Băncii de majorare a capitalului vărsat.
‘Contribuţia României la majorarea capitalului Băncii reprezintă un argument solid care demonstrează sprijinul ţării noastre pentru BII în faţa agenţiilor internaţionale de rating, cu consecinţe pozitive asupra îmbunătăţirii nivelurilor de rating actuale’, se precizează în Nota de fundamentare.
De asemenea, un alt avantaj este creşterea reprezentării României în structurile de conducere ale BII, deoarece, în urma adoptării de către Consiliul BII a unui nou regulament de muncă al Băncii, în document există o corelare strictă între participarea la capitalul vărsat şi gradul de reprezentare a ţării membre în structurile de conducere ale Băncii. În prezent, România deţine în sistem de rotaţie până în anul 2019 poziţia de vicepreşedinte BII şi în baza unui proces de selecţie internaţională are un reprezentat român în funcţia de consilier la Direcţia de audit intern. Contribuţia României la majorarea capitalului BII reprezintă un argument important pentru ca ţara noastră să solicite ocuparea altor funcţii de conducere, în raport cu contribuţia sa la capitalizarea băncii.
Banca Internaţională de Investiţii (BII) este o instituţie multilaterală de dezvoltare care promovează dezvoltarea socială şi economică, prosperitatea şi cooperarea economică între statele sale membre. Banca a fost înfiinţată la data de 10 iulie 1970 şi înregistrată la Secretariatul Naţiunilor Unite, având sediul la Moscova, Federaţia Rusă. Statele membre ale Băncii sunt, în prezent, guvernele Bulgariei, Republicii Socialiste Vietnam, Cubei, Mongoliei, Federaţiei Ruse, României, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971.
Direcţiile principale de activitate ale Băncii sunt sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi participarea la finanţarea proiectelor de infrastructură semnificative din punct de vedere social. Banca acordă împrumuturi în principal prin intermediul instituţiilor financiare naţionale, băncilor de dezvoltare, băncilor şi agenţiilor de export şi de import sau oferă împrumuturi sindicalizate în parteneriat cu alte instituţii internaţionale de dezvoltare.
În vederea susţinerii procesului de reformă a BII, demarat la finalul anului 2012, în cadrul primei reuniuni din anul 2013 a Consiliului de administraţie al Băncii, statele membre au luat decizia de a acorda un impuls pentru creşterea valorii bilanţiere a Băncii şi întărirea susţinerii din partea acţionarilor, prin majorarea capitalului vărsat al BII cu 100 milioane euro, în limita capitalului subscris şi nevărsat al statelor membre şi în conformitate cu posibilităţile bugetelor naţionale ale fiecărui membru, pe baza cotelor statelor membre în capitalul BII.
Până în prezent, majoritatea statelor membre, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Socialistă Vietnam, Cuba, Mongolia şi Slovacia au achitat integral contribuţiile lor la majorarea de capital a Băncii. Federaţia Rusă a vărsat doar 10 milioane euro din contribuţia integrală în sumă de circa 58 milioane euro din motive de natură strategică, respectiv necesitatea păstrării cotei Rusiei în capitalul vărsat al BII la un nivel sub 50%.
‘Astfel, toate statele membre BII, cu excepţia României şi Cehiei au contribuit la această creştere de capital, iar ca urmare a contribuţiei acestora, cota ţării noastre a scăzut în termeni procentuali de la 7,65% în anul 2013, la valoarea actuală de 5,90%. Consecinţa imediată a diminuării cotei de participare a României la capitalul BII o constituie reducerea puterii de vot, care se va baza pe aportul statelor membre la capital, după intrarea în vigoare a noilor documente statutare.AGERPRES