România va pierde o sumă importantă din PNRR! Executivul clarifică totul: Este o consecință

Sursă: Dreamstime

România va pierde o sumă importantă de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar Guvernul a venit deja cu primele explicații în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dar Cărbunaru, a declarat că această situație nu este o sancțiune ci o consecință.

România va pierde o sumă importantă din PNRR! Executivul clarifică totul: Este o consecință

România va pierde două miliarde de euro din banii alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat că acest lucru se întâmplă din cauză că PIB-ul țării noastre a crescut.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a venit cu mai multe detalii și spune că pierderea acestei sume de bani din PNRR nu este o sancțiune pentru țara noastră, ci o consecință a faptului că România a înregistrat o creștere economică care a depășit estimările Comisiei Europene.

„Mecanismul gândit de Uniunea Europeană pentru a veni în sprijinul statelor membre afectate de crizele ultimilor ani a avut în vedere, pe lângă mulți alți coeficienți, și această chestiune legată de performanța economică. Performanțele României din punct de vedere economic au fost peste așteptările inițiale, când s-a conceput acest plan, ca atare formula de calcul a generat o micșorare a sprijinului pe care România, ca stat membru, mai performant decât se estimase inițial, îl primește. Sigur, statul român, în dialog cu Comisia Europeană, va găsi o soluție astfel încât, pe de o parte, proiectele gândite să poată să continue și rămâne de văzut în ce măsură flexibilitatea înregistrată în discuțiile cu partenerii europeni o să găsească cea mai bună soluție pentru țara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

O negociere a PNRR nu este clarificată la nivelul Comisiei Europene

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că momentan nu este clarificată metodologic o renegociere a PNRR la nivelul Comisiei Europene, însă ministrul Marcel Boloș spune că există o serie de motive pentru care Planul Național de Redresare și Reziliență al României trebuie renegociat. Printre aceste motive, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, se află creșterea veniturilor românilor, aceștia fiind afectați de scumpirile din ultima perioadă.

„În regulamentul Comisiei spune că în situații excepționale se poate renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență. Acum, faptul că legea pensiilor trebuie terminată la sfârșitul anului și impactul ei bugetar poate să fie sub 9.4%, peste 9,4%, este important să lămurim Comisia că menținerea unui astfel de procent nu este benefic într-o situație de criză, în care trebuie să crești veniturile populației”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit Europa FM.