Înțelegerea dintre SGG (Secretariatul General al Guvernului) şi OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), semnată la Bucureşti, la 1 februarie, şi la Paris, la 3 februarie, a fost aprobată, miercuri, prin hotărâre de Guvern, a informat Executivul.

Potrivit acordului, SGG se angajează să furnizeze OCDE o contribuţie în valoare de 576.000 de euro, ce va fi plătită conform următorului grafic: 70% la intrarea în vigoare a documentului şi primirea facturii corespunzătoare de la OCDE şi 30% la finalizarea activităţilor şi rezultatelor prevăzute şi primirea facturii corespunzătoare de la organizaţie.

Acordul, care va intra în vigoare după semnarea sa de către ambele părţi, atunci când SGG notifică OCDE Hotărârea Guvernului de aprobare, va înceta la 31 decembrie 2024, se precizează în comunicatul Executivului.

Finanţarea cheltuielilor privind asistenţa tehnică cu OCDE se asigură din bugetul aprobat Secretariatului General al Guvernului României.

Ce este OCDE

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Aderarea RO la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe române. RO şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016.

Discuțiile de aderare cu România au demarat în ianuarie 2022

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a SG OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022 a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.