România va primi medicamente pentru tratarea variolei maimuței
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat joi, 29 septembrie, o hotărâre privind transmiterea solicitării de asistență internațională prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru accesarea dozelor de medicamente necesare pentru tratarea a circa 150 de oameni infectați cu variola maimuței.
În urma aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului de Protecție Civilă al UE pentru a identifica posibilități de sprijin.
Ședința CNSU a avut loc după ce a fost transmisă adresa de către Ministerul Sănătății, în contextul în care, în luna iulie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că variola maimuței este o urgență de sănătate publică de interes internațional. Ministerul Sănătății a transmis, joi, că a luat decizia de a declanșa Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților diagnosticați cu variola maimuței.
„Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane”, a transmis, joi, Ministerul Sănătății.
Menționăm că, până acum, au fost înregistrate 40 de persoane infectate cu variola maimuței în România.
Ce este variola maimuței?
Variola maimuței este o boală infecțioasă virală, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Poxvirusurile se transmit direct sau indirect, de la animale la om, dar, comparativ cu alte virusuri, au un grad crescut de rezistență în mediu uscat, mai ales la temperaturi ridicate.
Variola maimuței este asemănătoare cu variola umană, care a fost eradicată prin eforturile globale de vaccinare din 1980. Variola maimuței nu este, însă, la fel de transmisibilă sau de fatală ca variola normală.
Simptomele variolei maimuței sunt: febră, dureri de cap, dureri musculare și lipsă de energie. De asemenea, pot apărea erupții cutanate, care seamănă cu coșurile sau cu bășicile cu puroi. Ele se pot dezvolta pe tot corpul, inclusiv pe față, picioare, mâini, organe genitale, dar și în gură, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC, o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA).