România va primi mii de studenți din Ucraina! Klaus Iohannis: „Se vor integra rapid”

Sursa: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, miercuri, la inaugurarea lucrărilor de la Casa Francofoniei. În acest context, președintele a declarat că mediul academic din România este pregătit să primească peste 10.000 de studenți din Ucraina.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, în campusul Politehnicii bucureștene învață peste 4.000 de studenți din țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei.

„În campusul politehnicii bucureștene învață peste 4.000 de studenți din țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia Viitorului este direct legată de educația tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identități diferite și care generează solidaritatea pentru proiecte comune.

Fructificarea potențialului tinerei generații, prețuirea diversității, a libertății și a democrației, toate acestea constituie platforma pe care se sprijină proiectele și angajamentele noastre pentru viitor.

De aproape trei decenii, România și mișcarea francofonă universitară din țara noastră își probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului pașnic dintre culturi și ale respectului drepturilor fundamentale ale omului. Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Țara noastră este fundamental, energic și deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internațională”, a spus, miercuri, Klaus Iohannis.

România primește 10.000 de studenți din Ucraina

Șeful statului a declarat că România, alături de partenerii și aliații ei, se află în prima linie a solidarității față de poporul ucrainean. Astfel, România oferă posibilitatea elevilor și studenților ucraineni să se înscrie în sistemul de învățământ.

” Elevii și studenții ucraineni care vin la noi au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învățământ din România. Domeniul educației în ansamblul său are o contribuție importantă la efortul național de găzduire a refugiaților, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenți din Ucraina.

Sunt convins că studenții ucraineni se vor integra rapid în comunitățile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să își continue și să își desăvârșească pregătirea universitară, pentru a fi de folos poporului lor.

Sunt încredințat că universitățile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât forța solidarității și nimic nu poate să biruie voința popoarelor de a fi libere și prospere”, a mai declarat președintele.