România va produce carne hibridă. Ce vor conține pe viitor pateul, parizerul și crenvurștii

Mezeluri

SURSA FOTO: Dreamstime

România va produce carne hibridă. Iată ce vor conține pateul, parizerul și cernvurștii produși în laboratorul de la Timișoara, dar și avantajele cărnii de tip hibrid față de mezelurile tradiționale.

România va produce carne hibridă

România va începe să producă carne hibrid. Primul laborator de acest tip din țară a obținut autorizația necesară și va fi inaugurat la Timișoara. Produsele din carne hibrid, care sunt mai bogate în proteine comparativ cu cele tradiționale, încearcă să se impună pe piață, confruntându-se atât cu mentalitățile existente, cât și cu piața tradițională de carne.

La Timișoara, se vor produce pateu, parizer și crenvurști din carne hibrid.

Deși nu este o carne artificială, carnea hibrid este mai sănătoasă, deoarece conține compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanții naturali din produsele vegetale, precum și fibrele, care nu se regăsesc în carnea obișnuită și sunt extrem de benefice pentru sănătate.

„Produse hibrid din carne și ingrediente vegetale vin cu multe beneficii pentru sănătate, întrucât produsele vegetale, ingredientele vegetale conțin o serie de nutrienți pe care nu le regăsim în materia primă de origine animale, respectiv în carne, respectiv fibrele care ajută cu beneficii pentru sănătate, compuși bio-activi pe care de asemenea nu-i regăsim în carne, iar incluzând aceste ingrediente de origine vegetală într-un produs din carne, un produs hibrid din carne și ingrediente vegetale putem să obținem un tip de preparat sănătos”, a spus Ileana Cocan, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie Alimentară.

Carnea hibrid conține mai puține grăsimi și colesterol

În comparație cu produsele convenționale, cele din carne hibrid au un conținut mai scăzut de grăsimi și colesterol. Producătorii din Timișoara sunt optimiști că aceste produse vor avea succes, având în vedere reacțiile pozitive obținute în urma testelor efectuate.

SURSA FOTO: Dreamstime

 „S-a identificat un grup de consumatori cărora acest produs, acest produs de carne hibrid, așa cum a denumit în literatura de specialitate, se adresează. Ei au identificat ingredientele și subliniez, ingrediente strict naturale.

Discutăm despre carne și pro-proteină vegetală care poate fi obținută din diferite surse, respectiv legume, mazăre, năut, linte sau inclusiv alta fi obținut din ciuperci”, a declarat Călin Jianu, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din Timișoara.

Se estimează că, la începutul anului viitor, produsele din carne hibrid ar putea fi lansate pe piață. În prezent, se efectuează teste pentru a verifica dacă produsele respectă nu doar criteriile nutriționale, ci și cele organoleptice.

Primul laborator se va deschide la Timișoara

La sfârșitul lunii septembrie, Facultatea de Inginerie Alimentară a anunțat deschiderea primului laborator din România dedicat co-creării de produse din carne hibridă. Scopul acestuia este de a îmbunătăți relația dintre consumatori și industria alimentară.

Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, împreună cu The Family Butchers, lansează „Laboratorul Consumatorului”.

Acest proiect inovator se axează pe co-crearea de produse din carne hibridă, având ca scop implicarea directă a consumatorilor în procesul de dezvoltare.

Proiectul este parte integrantă din EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, un program destinat îmbunătățirii relației dintre consumatori și industria alimentară. Laboratorul va servi drept un spațiu de colaborare între cercetători, antreprenori și consumatori, având ca obiectiv crearea de produse alimentare inovatoare. Mai multe puteți citi aici.