‘Este vorba de 2,45 miliarde de euro, mai precis. Avem bani şi rambursăm fără niciun fel de problemă’, a asigurat oficialul MFP.

De asemenea, el a menţionat că este adevărată declaraţia reprezentantului FMI Jeffrey Franks că România are un cost de risc mai ridicat pentru împrumuturile externe în urma crizei din Grecia, însă a arătat că această situaţie nu are nicio legătură cu modul cum funcţionează economia românească în particular în acest moment, ci este vorba de ‘o contagiune a regiunii’.

‘În toate ţările a crescut, Bulgaria, Ungaria, Croaţia. Este un risc care se referă la toate statele membre. Preţul a crescut, dar contează şi când te împrumuţi. Noi căutăm momentele de oportunitate în piaţă’, a spus Drăgoi.

El a arătat că pentru emisiunea de obligaţiuni de stat din iunie prin care statul român a atras 1,5 miliarde de euro s-a obţinut cea mai mică dobândă de la începutul anului.

‘Preţul scăzut pe care l-a luat România reflectă încrederea investitorului în România. (…) Măsurile politice (de austeritate – n.r.) ne-au dat acest grad ridicat de credibilitate’, a susţinut Bogdan Drăgoi, adăugând că în viitor aceste emisiuni de obligaţiuni ar putea fi extinse şi pe pieţele americane pentru a se obţine o flexibilitate mai mare.

Totodată, oficialul MFP a ţinut să sublinieze că datoria publică a României este de aproximativ 30% din PIB, diferenţa fiind ‘colosală’ faţă de nivelul de 150% existent în Grecia în acest moment.

‘30% este o datorie publică acceptabilă astăzi’, a apreciat el, arătând că şi deficitul bugetar al României este pe un trend descrescător, urmând să fie de 4,4% în acest an şi de 3% în 2012. ‘Nu trebuie să facem comparaţie cu Grecia şi Irlanda, dar şi Franţa avea 8% acum doi ani’, a mai spus Bogdan Drăgoi.

Îngrijorările legate de situaţia din Grecia au avut ca efect în ultimele zile creşterea primei de risc pentru România, însă va trebui să mai treacă o perioadă pentru a determina dacă situaţia este una de durată şi va avea impact negativ, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI. Potrivit acestuia, datele preliminare arată că avansul exporturilor şi producţiei industriale din România a încetinit în trimestrul al doilea, ceea ce va conduce la o creştere economică plasată sub nivelul din primul trimestru.