Romania va reintroduce facilitatile vamale prevazute in acordul CEFTA la importul de carne de porc din Ungaria, in timp ce taxele vamale pentru importul de carne de pasare vor fi mentinute la 45%, a declarat Mihai Lungu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Prin ridicarea clauzei de salvgardare, taxele vamale la importul de carne de porc din Ungaria au fost reduse de la 45% la 25%. Romania a suspendat, in data de 1 iulie 1999, facilitatile vamale CEFTA pentru produsele din carne de porc si pasare provenite din Ungaria. Secretarul de stat in MAAP a adaugat ca taxele vamale la carnea de pasare se vor mentine la nivelul de 45% pana la sfarsitul acestui an, cand se va rediscuta problema taxelor vamale. In prezent, in Romania exista 3,5 milioane de porci in gospodariile individuale, destinati autoconsumului si vanzarilor prin alte retele decat cele comerciale, in timp ce in structurile comerciale sunt aproximativ 700.000 de porci, care ar asigura consumul Romaniei pentru opt saptamani. Productia autohtona asigura, in acest moment, 30% din consum, iar 70% se importa.