Ministrul Apărării Naționale a precizat că România va respecta deciziile europene cu privire la firmele rusești, subliniind că este doar o chestiune de timp până când se vor lua decizii în acest sens.
România va respecta deciziile europene cu privire la firmele rusești. Vasile Dîncu: Este o chestiune de timp
România va respecta toate deciziile luate la nivel european, spune ministrul Apărării Naționale, referindu-se la investițiile rusești din țara noastră.
Într-o declarație de la Constanța, Vasile Dîncu a precizat că este o chestiune de timp până când se vor lua măsurile potrivite cu privire la trei din cele patru vapoare care asigură alimentarea cu combustibil a navelor. Aceste trei nave sunt deținute de firme rusești.
„Nu este un subiect pe care să îl cunosc eu în acest moment, nu mă ocup de Ministerul Transporturilor. Sper că se iau măsurile, conform deciziilor europene, legate de modul în care ne raportăm la investiţiile ruseşti în toată Europa. Cred că sunt proceduri prin care se elimină dependenţa asta şi a facilita, să spunem, capitalul rusesc să producă bani în Europa. Acest lucru se întâmplă, conform unor proceduri”, spune ministrul Apărării Naționale.
Procedurile vor fi respectate
Ministrul Vasile Dîncu mai spune că toate procedurile vor fi respectate de către țara noastră. De asemenea, el a precizat că acest lucru este asemănător cu eliminarea dependenței de gaz, care nu poate să aibă loc instant.
”România respectă în totalitate aceste proceduri şi probabil că este numai o problemă de timp, dacă mai există asta. Aţi văzut că şi dependenţa de gaz şi de petrol nu poate fi din primul moment eliminată, este un program stabilit de Uniunea Europeană şi noi respectăm foarte bine, pentru că la noi există foarte puţine investiţii ruseşti care să zicem să fie puse sub embargo”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Noi sancțiuni vor fi impuse Rusiei
Noi sancțiuni vor fi impuse Rusiei, după ce liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord în acest sens. În cadrul summit-ului de la Bruxelles, care se va termina marți, liderii țărilor din blocul comunitar au ajuns la un acord chiar și în ceea ce privește importurile de petrol din Federația Rusă.
„Acord pentru interzicerea exporturilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană. Această măsură acoperă imediat peste două-treimi din importurile de petrol din Rusia, oprind o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, afirmă Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter în cursul nopţii, la finalul primei zile a reuniunii speciale de la Bruxelles.
Potrivit președintelui Consiliului European, noile sancțiuni care vor fi impuse Rusiei sunt eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din această țară, din sistemul de tranzacţii SWIFT, interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din țara condusă de Vladimir Putin și sancţionarea indivizilor responsabili de crime de război în Ucraina.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a salutat acordul privind sancţionarea industriei de petrol din Rusia și spune că importurile vor fi reduse cu 90% până la finalul acestui an.