Banca Mondiala vrea privatizare la BCR
Banca Mondiala va colabora cu autoritatile romane pentru continuarea procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) si pentru aplicarea masurilor de reforma prevazute in programul PSAL II, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Dupa doua incercari esuate de atragere de oferte pentru BCR, Executivul a anuntat ca va consulta institutiile internationale in vederea schimbarii strategiei de privatizare a institutiei, in conditiile in care vinzarea bancii reprezinta o conditie stipulata atit in acordul cu Fondul Monetar International, cit si in programul PSAL II, convenit cu Banca Mondiala.
Un nou site al CRCE
Centrul Roman pentru Comert Exterior (CRCE) in colaborare cu Agentia Romana pentru Investitii Straine au lansat site-ul ROINVEST care isi propune sa promoveze sectoarele de interes major ale economiei romanesti pentru atragerea de investitii din strainatate; sa monitorizeze proiectele de investitii romanesti din sectorul public si privat; sa puna in contact direct si rapid solicitarea si oferta de finantare prin sistemul de cuplare electronica match-making.
IMM-uri profitabile
Firmele din domeniul telefoniei, telegrafiei si al transmisiunii de date au inregistrat, in 2001, un profit total de 5.088 miliarde de lei, in timp ce activitatile de comercializare a bunurilor de consum, altele decit cele alimentare, au generat un profit de de 1.341 de miliarde de lei, conform unei analize realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Activitatile de intermediere in sectorul comertului cu ridicata au adus firmelor cistiguri in valoare de aproape 1.300 de miliarde de lei, in vreme ce profitul total al companiilor profilate pe fabricarea articolelor de lenjerie si imbracaminte din materiale textile a fost de 1.176 de miliarde de lei. De asemenea, firmele din comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului au consemnat un profit total de 1.158 de miliarde de lei, in cazul producatorilor de bauturi beneficiul fiind de 1.135 de miliarde de lei.
Lacrima lui Ovidiu iese din nou pe piata
Dupa o lunga perioada in care vinul de Murfatlar „Lacrima lui Ovidiu” a fost foarte greu de gasit sau a lipsit complet de pe piata, iubitorii acestui produs vor putea sa savureze din nou singurul vin alb licoros din tara. Pentru ca vinul sa dobandeasca aroma bogata si savoarea proaspata in care se regaseste gustul fructelor, amestecul de vinuri mai vechi si mai noi din care este obtinut trebuie pastrat pentru invechire in butoaie de stejar o perioada care variaza intre cinci si 20 de ani. Au fost ani in care nu a fost pusa la invechit cantitatea solicitata in momentul ajungerii lui la maturitate. Stocurile s-au refacut si astazi consumatorii se pot bucura din nou de calitatile unuia dintre cele mai cunoscute vinuri romanesti, deoarece zilele acestea a fost lansata pe piata gama de vinuri speciale licoroase „Lacrima lui Ovidiu”, diferentiate dupa varsta vinurilor dominante in amestec. Cel mai „tanar” este „Lacrima lui Ovidiu 5” in compozitia caruia regasim cu precadere vinuri proaspete, iar cel mai „batran” este „Lacrima lui Ovidiu 20”, facut doar din vinuri care au fost innobilate in butoaie de stejar vreme de 20 de ani.
Petrom va face achizitii doar prin BRm
Societatea Nationala a Petrolului Petrom va achizitiona, incepand de anul viitor, titei, materiale si piese de schimb exclusiv prin intermediul Bursei Romane de Marfuri (BRM), se arata intr-un comunicat al Ministerului Industriei si Resurselor. „Aceasta modalitate de achizitie va inlatura orice posibile suspiciuni in privinta corectitudinii tranzactiilor”, se arata in comunicat. Ministerul Industriei precizeaza ca aceasta masura este prima dintr-un program care va incepe sa fie aplicat in 2003, si care va viza toate regiile si companiile publice subordonate. Proprietarul societatii Alro a achizitionat Alprom Slatina. Consortiul format din societatile Marco Acquisitions Ltd. din Anglia, Marco International Inc. din SUA si Conef Bucuresti au achizitionat 69,9% din capitalul social al societatii Alprom Slatina, valoarea totala a tranzactiei fiind de 13,89 milioane dolari. Pretul pachetului de actiuni este de 4,025 milioane dolari. Volumul de investitii asumat de catre consortiu prin contractul de vanzare-cumparare este de 9,59 milioane dolari, in timp ce pentru investitiile de mediu cumparatorul va contribui cu o finantare de 314.000 de dolari. Ovidiu Musetescu a aratat ca preluarea Alprom reprezinta ultima privatizare a societatilor care produc sau prelucreaza aluminiul – Alum Tulcea, Alor Oradea, Alro si Alprom Slatina.
Acord de colaborare
Banca tiriac a incheiat, saptamina trecuta, un acord de colaborare cu societatea de asigurari Allianz-tiriac in vederea dezvoltarii unui program de bancassurance, care va permite celor doua institutii sa ofere clientilor produse integrate bancare si de asigurari, se arata intr-un comunicat al bancii. Protocolul mentioneaza ca distributia serviciilor integrate se va realiza prin intreaga retea de unitati teritoriale a bancii, care cuprinde 44 de sucursale si agentii. Primele produse disponibile la ghiseele bancii sint politele de asigurare de raspundere civila auto obligatorie emise de Allianz-tiriac.