România va vinde lemne de foc Republicii Moldova. Contractul nu a fost semnat încă
Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a decis ca Agenția Moldsilva să semneze un contract de vânzare-cumpărare a lemnului de foc cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Prim-ministrul Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, spune că această hotărâre a fost luată la ultima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale.
,,În vederea suplinirii stocurilor de masă lemnoasă, agenția „Moldsilva” va încheia direct contracte de vânzare-cumpărare a lemnului de foc cu Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”. Ulterior, masa lemnoasă va fi repartizată către întreprinderile silvice teritoriale, în funcție de numărul solicitărilor din partea populației”, au anunțat reprezentanții CSE.
Contractul este în proces de negociere
Contractul nu a fost însă semnat de către cele două părți, spune directorul agenției Moldsilva ”Valeriu Caisîn”, potrivit adevărul.ro.
,,Am propus părții române un proiect de contract, iar săptămâna viitoare urmează să revenim la subiect. Prețul rămâne ca să fie negociat în contract. În momentul când va fi semnat contractul, o să vă aduc la cunoștință. Negocierile sunt în proces și nu este corect să spun alte detalii. La fel, cantitățile sunt discutate în funcție și de capacitățile părții române de a asigura aducerea lor către frontieră”, spune acesta.
Comisia pentru Situații Excepționale a mai spus că lemnul de foc cumpărat din România va putea fi vândut apoi organizațiilor guvernamentale locale și străine. Mai precis, este vorba despre cele care oferă sprijin familiilor nevoiașe sau celor care adăpostesc refugiați.
,,Pentru a asigura vânzarea masei lemnoase la un preț mai mic, importul lemnului va fi scutit de plata pentru serviciile fitosanitare și a drepturilor de import”, mai arată funcționarii.
Republica Moldova primește energie electrică de la România
Amintim că Republica Moldova a primit gaz din partea României în ultimele două luni de toamnă. În primă fază, țara noastră trebuia să asigure necesarul 30% din totalul de care Republica Moldova avea nevoie și pe care nu-l putea primi din Ucraina, din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice.
După ce Republica Moldova nu a mai primit electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cugir, din regiunea transnistreană, România a crescut cantitatea de electricitate către această țară.