Totodată, la ceremonia organizată pentru aceștia, participă premierul Ludovic Orban și ambasadorul Statelor Unite, Adrian Zuckerman.
În ceea ce îi privește pe cei 15 specialiști, aceștia vor activa în mai multe unități de îngrijire și tratament medical, unde se vor informa despre metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus.
Cooperarea dintre România și statul Alabama se desfășoară sub auspiciile programului de parteneriat statal lansat în urmă cu 23 de ani, program coordonat de comandamentul forțelor americane în Europa. Nu este prima misiune de acest gen, România sprijinind prin cadrele sale medicale și alte țări care se confruntă cu COVID-19.
De asemenea, încă din luna aprilie au plecat specialiști români spre Italia și Republica Moldova.
România și SUA, un parteneriat strategic „solid”
Premierul Ludovic Orban, prezent și el la ceremonie, a transmis succes, luni, echipei de specialişti MApN care pleacă în statul Alabama pentru a oferi sprijin autorităţilor locale în lupta contra COVID-19, subliniind că între Statele Unite şi România este un „solid” Parteneriat strategic care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate.
„O echipă formată din 15 medici, asistente medicale, specialişti CBRN care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, evident, în spiritul solidarităţii şi cooperării între Statele Unite ale Americii şi România. O misiune care are, pe de-o parte, obiectivul de a fi alături de medicii din Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, şi de a vedea foarte clar cum acţionează echipele medicale din Statele Unite în lupta împotriva COVID.
Urez succes misiunii noastre şi folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm – între Statele Unite şi România este un solid parteneriat strategic care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate”, a declarat Orban, la Baza Militară 90, la plecarea specialiştilor MApN.