România vrea să acceadă rapid în programul Visa Waiver. Intensificare a dialogului la nivel politic şi tehnic în ultimele luni cu privire la acest subiect.
În 2021 se împlinesc zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
România vrea să acceadă rapid în programul Visa Waiver. ”Un aliat NATO dedicat”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken au avut, marţi, o convorbire telefonică, context în care au vorbit despre contribuţia României la NATO, securitatea energetică şi statul de drept.
„A fost accentuată, în cadrul discuţiei, importanţa coordonării cu partenerii care împărtăşesc aceleaşi valori şi priorităţi strategice, precum şi necesitatea promovării democraţiei şi a statului de drept, inclusiv prin întărirea rezilienţei strategice la nivel internaţional”, arată un comunicat MAE.
Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie un partener strategic puternic şi de încredere al SUA, precum şi un aliat NATO dedicat.
De altfel, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Blinken „a adus laude României pentru că este un aliat NATO robust şi pentru angajamentul faţă de consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre”.
Progresele României în ceea ce priveşte statul de drept
Cei doi înalţi demnitari au trecut în revistă şi dezvoltările recente din relaţia bilaterală din domenii strategice, exprimând interesul pentru concretizarea iniţiativelor vizând consolidarea securităţii energetice.
În context, a fost discutată cooperarea bilaterală aflată în dezvoltare în domeniul nuclear civil şi eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz în Europa, fiind evocată importanţa resurselor strategice de gaz din platoul continental al Mării Negre, a căror exploatare ar putea îmbunătăţi semnificativ securitatea energetică regională, precizează ministerul român.
Potrivit MAE, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce priveşte statul de drept, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, relevante inclusiv la nivel regional.
A accentuat că aceste măsuri contribuie în mod hotărâtor la crearea unui mediu de afaceri şi investiţional atractiv pentru partenerii economici americani, evidenţiind că pentru SUA dezvoltarea, extinderea şi diversificarea relaţiei economice cu România rămâne o prioritate.
Ministrul român a evocat prioritatea Guvernului României privind accederea la OCDE şi a exprimat convingerea că partea americană va susţine, în continuare, acest deziderat.
Două proiecte majore de interconectare regională
Şeful diplomaţiei române a reiterat, de asemenea, importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât şi asupra mobilităţii militare.
În acest sens, a pledat pentru implicarea financiară a SUA în realizarea celor două proiecte, subliniind că, pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune, este necesară şi consolidarea prezenţei economice şi de investiţii americane.
De asemenea, a evidenţiat interesul României pentru accederea rapidă în programul Visa Waiver şi importanţa înregistrării unor progrese tangibile, după intensificarea dialogului la nivel politic şi tehnic din ultimele luni cu privire la acest subiect.
A fost discutată şi aprofundarea cooperării în combaterea unor fenomene cu impact negativ, precum traficul de persoane.
Secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru activitatea României în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor şi a arătat interesul SUA pentru a coopera cu România pe acest palier.
Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre
Convorbirea telefonică a inclus şi un schimb de vederi cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, care este esenţială pentru securitatea transatlantică, fiind reiterată evaluarea comună cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice.
Şeful diplomaţiei române a prezentat elementele principale care orientează acţiunea României, printre care necesitatea consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare la Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa pe care România o acordă creşterii prezenţei militare a SUA în România.
Cei doi şefi ai diplomaţiilor au avut şi un schimb de opinii pe tema adaptării NATO şi a procesului de reflecţie privind viitorul organizaţiei, NATO 2030.
Cooperarea sectorială în alte domenii de interes comun prioritar
A fost evidenţiată susţinerea pentru procesul coordonat de către secretarul general al NATO şi pentru propunerile avansate de acesta, fiind reiterată necesitatea adoptării unui Nou Concept Strategic al NATO, adecvat contextului actual de securitate.
De asemenea, a fost discutată cooperarea sectorială în alte domenii de interes comun prioritar, precum consolidarea rezilienţei comunităţii transatlantice, la care România va contribui prin înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitaţia ca specialişti americani în domeniul rezilienţei să se alăture Centrului de la Bucureşti.
Secretarul de stat Blinken a exprimat apreciere pentru această iniţiativă, fiind agreată menţinerea unui dialog apropiat pe această temă.
În plan bilateral, cei doi demnitari s-au referit la contextul împlinirii, în 2021, a zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi a cinci ani de la operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă de la Deveselu.