Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a exprimat încrederea organizației în asistența oferită de JETRO pentru atragerea unor proiecte de investiții substanțiale, nu numai în sectorul naval, ci și în alte sectoare economice din România.

Luni, acesta a avut o întrevedere cu Sawaka Takazaki, noul director general al Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior (JETRO) România, cu scopul de a consolida în continuare relațiile bilaterale dintre cele două națiuni.

Japonia reprezintă o piaţă importantă pentru România, consumatorul român fiind familiarizat cu produsele nipone consacrate, şi aici mă refer la electrocasnice, utilaje industriale sau automobile. De asemenea, este foarte bine cunoscută implicarea Japoniei în industria navală, prin investiţiile în lucrările de construcţie a terminalului de containere din Portul Constanţa, dar şi în proiectarea şi execuţia podului de peste Dunăre de la Brăila.

Portul Constanţa poate reprezenta şi o oportunitate de investiţie pentru oamenii de afaceri japonezi, existând toate facilităţile ca acesta să devină un hub pentru mărfurile japoneze către statele UE. Totodată, există avantaje certe în ceea ce priveşte tranzitarea mărfurilor prin Portul Constanţa. Astfel, timpul de tranzitare este redus cu cel puţin 60% pentru transporturile navale care folosesc ruta canal Suez – Port Constanţa, în comparaţie cu cele care au ca destinaţie portul Rotterdam.

În plus, se poate valorifica potenţialul canalului Dunăre – Marea Neagră, prin care pot fi tranzitate mărfuri către statele riverane. Ca urmare, contăm pe sprijinul JETRO în ceea ce priveşte atragerea unor proiecte de investiţii majore, atât în domeniul naval, cât şi în alte sectoare economice din România”, a declarat Mihai Daraban.

Parteneriatul JETRO-CCIR a înflorit în ultimii cinci ani

Sawaka Takazaki, pe de altă parte, a amintit de rezultatele tangibile ale parteneriatului JETRO – CCIR, care a înflorit pe parcursul a mai mult de cinci ani de cooperare. Această colaborare a dus la o multitudine de evenimente comune, printre care Expoziția de achiziții de componente de piese atât în 2017, cât și în 2020, precum și misiunile economice japoneze în România în 2018 și misiunea economică organizată de CCIR la Tokyo și Osaka în noiembrie 2019.

„În noua mea calitate de director general al JETRO România am dorit ca primul contact pe care îl am în ţara dumneavoastră să fie cel cu CCIR, cea mai reprezentativă organizaţie de promovare a mediului de afaceri.

La nivelul JETRO, apreciem în mod deosebit parteneriatul cu CCIR, în cei peste cinci ani de colaborare fiind extrem de mulţumiţi de profesionalismul, seriozitatea şi implicarea organizaţiei dumneavoastră. Să nu uităm faptul că în această perioadă, acest parteneriat s-a concretizat printr-o serie de evenimente comune, precum: ediţiile din 2017 şi 2020 a „Parts Components Procurement Exhibition”, misiunile economice japoneze în România din 2018 şi misiunea economică organizată de CCIR la Tokyo şi Osaka, în noiembrie 2019.

Vă asigurăm că şi în viitor vom acţiona intens pentru o dezvoltare continuă a relaţiilor comerciale dintre cele două state şi vom valorifica poziţia CCIR ca reprezentant de vârf al comunităţii de business din ţara dumneavoastră”, a declarat directorul general JETRO România.

Înființată în 1958, Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior (JETRO) este o organizație guvernamentală dedicată promovării comerțului și investițiilor reciproce între Japonia și alte țări din întreaga lume. Inițial, obiectivul principal al JETRO a fost acela de a promova exporturile companiilor japoneze în străinătate. Cu toate acestea, în secolul XXI, accentul său s-a mutat în mod semnificativ spre atragerea investițiilor străine și oferirea de sprijin întreprinderilor japoneze mici și mijlocii, maximizând astfel capacitățile de export ale acestora la scară globală.