Luni, pe 31 iulie, Ministerul Apărării a deschis licitația pentru trei sisteme obuzier în valoare de 4.184.614.517 de lei, echivalentul a aproape 850 de milioane de euro.
Compania MApN Romtehnica este autoritatea contractantă, iar atribuirea se va face în funcţie de cel mai bun raport calitate-preţ.
MApN a scos la licitație trei sisteme obuzier
Potrivit e-licitație.ro, este vorba despre trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).
Un sistem obuzier este alcătuit din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la licitație este 11 septembrie, ora 10,00.
MApN condamnă atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene Remi și Ismail
Vă reamintim că MApN a transmis un mesaj atacurile Rusiei cu drone asupra porturilor ucrainene Remi și Ismail. Instituția a condamnat atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.
În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României, a transmis MApN într-un comunicat.
„Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, a transmis MApN.
Amintim că reacția a venit după ce mai multe drone ale rușilor au atacat porturile ucrainene Reni și Ismail, iar exploziile au putut fi văzute și auzite de navigatorii români aflați în zonă.