Romanian Bookmakers: „Românii pariază sume mici, iar profitabilitatea este comparabilă cu marele retail”

Afacerea cu pariuri sportive este una de volum, iar peste 95% din totalul biletelor câştigătoare sunt sub 600 de lei, a declarat Doru Gheorghiu, CEO la Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România.

Rezultatele generate din organizarea de pariuri sportive reflectă o industrie cu un volum mare de încasări, dar cu o marjă de premii plătite de peste 70% din incasări, conform unui raport al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers.

“În România, pariază în special bărbaţii peste 90%, însă sumele sunt mici, astfel încât şi câştigurile sunt mici. Legea prevede ca 60% din încasări trebuie transformate în premii. Pentru a atinge această ţintă casele de pariuri organizează tombole sau oferă premii prin aparatele de tip slot machines. Aceasta este una dinte cele mai transparente şi controlate industrii”, spune Doru Gheorghiu.

Suma medie pe care românii o pariază la agenţiile de pariuri este de 2 lei. Profitabilitatea caselor de pariuri este similară cu cea a retailului mare de 9%, spune Gheorghiu. În raportul celor de la PwC, unde au fost analizate cinci dintre cele mai mari agenţii de pariuri din ţară printre care Bet Café Arena, Casa Pariurilor şi Stanleybet, în anul 2014, profitabilitatea a fost de 0%.

"În toamna anului trecut ANAF a demarat un control la toate casele de pariuri din ţara noastră aplicând legea 18 din vechiul Cod Fiscal, solicitând plata impozitului pe încasările brute şi nu pe suma ajustată cu valoarea premiilor plătite", spune Gheorghiu. "Toate agenţiile de pariuri vor da faliment mai devreme sau mai târziu, iar 11.000 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă", adaugă CEO-ul Romanian Bookmakers.  În condiţiile aplicării impozitului minim la venitul interpretat drept încasări brute, companiile analizate ar înregistra pierderi, respectiv un rezultat cumulat negativ de -22,62 milioane lei, respectiv 3,6% din încasările brute înregistrate, conform raportului PwC.

„Aşteptăm cu încredere din partea Ministerului Finanţelor Publice o clarificare a speţei interpretării veniturilor operatorului de jocuri de noroc. Din păcate, ANAF a răspuns repetatelor noastre petiţionări o singură dată, specificând doar că MFP este instituţia care ar putea da un verdict cu privire la interpretarea veniturilor obţinute din jocuri de noroc. Am solicitat această clarificare MFP şi sperăm să o obţinem în scurt timp pentru ca apoi autoritatea fiscală să se conformeze. Avem încredere că MFP va răspunde în zilele următoare pentru că problema a fost dezbătuta şi la nivelul Comisiei de Dialog Social, existând din acel context promisiunea fermă a unei analize MFP şi a unui punct de vedere cu privire la interpretarea veniturilor. În momentul în care prima companie dintre cele confruntate cu impunerea aberantă a ANAF va ajunge în instanţă, Romanian Bookmakers va solicita instanţei naţionale în cauză formularea unei întrebări preliminare către CJUE. Astfel, această speţă va căpăta dimensiuni europene", a declarat Gheorghiu.

Casele de pariuri din ţara noastră angajează aproximativ 15.000 de persoane, conform Romania Bookmakers. Patronatul reprezintă companiile BaumBet, Mozzart, Casa pariurilor, Bet Café Arena şi Stanleybet.