Dobânzile mari și creșterea prețurilor îl împiedică pe români să facă achiziționeze un apartament
Cristi Sulapă visează să cumpere un apartament de 80 mp în sectorul 6 din București. A economisit peste 25% din avansul necesar, dar dobânzile mari și creșterea prețurilor îl împiedică să facă achiziția mai repede.
Cristi Sulapă a declarat că, în contextul creșterii dobânzilor și a prețurilor, situația devine complicată. El a subliniat că, deși dobânzile s-au redus ușor, prețurile rămân exagerat de mari.
„În momentul ăsta, la cât au crescut dobânzile și toate celelalte. Scade dobânda, dar cresc prețurile exagerate. Dobânzile în România față de toată media UE e de 3-4 ori mai mare. În Italia poți să îți iei dobândă de 1,5% pe an la credit ipotecar”, a declarat acesta.
Florin și Gabriela se confruntă cu o situație similară. De mai bine de un an caută un apartament, dar prețurile ridicate și calitatea scăzută a lucrărilor îi determină să amâne achiziția pentru viitor.
Ei au remarcat că suprafețele locuințelor sunt foarte mici, materialele folosite sunt de slabă calitate și modul de construcție lasă de dorit, cu blocuri construite prea apropiat unele de altele.
Din acest motiv, ei consideră că investiția în imobiliare nu merită în acest moment.
„Prețurile sunt mult mai mari, dar calitatea este sub nivelul calității de acum câțiva ani. Suprafețele sunt foarte mici, materialele sunt de proastă calitate și, din păcate, uitați-vă cum se construiesc. Un bloc lângă alt bloc, fără spațiu. Nu prea merită să investești în acest moment”, au transmis cei doi.
Luna trecută, prețurile apartamentelor au crescut cu peste 4% față de iunie, iar oferta a scăzut
Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creștere, de 20%, cu un preț mediu de 2.700 de euro pe metru pătrat și o cerere pentru locuințele noi crescută cu 53%.
La Iași, cererea a crescut cu 31%, iar prețul mediu este de 1.500 de euro pe metru pătrat.
Daniel Crainic, director de marketing la o agenție imobiliară, a explicat că oferta de locuințe a scăzut din două motive.
Pe de o parte, sunt restricții administrative privind autorizațiile de construcție.
Pe de altă parte, dezvoltatorii au amânat proiectele din cauza dificultăților economice.
„Oferta, fie din cauze administrative că nu s-au alocat mai multe autorizații de construcții, fie din cauze economice că dezvoltatorii în condiții de piață mai grele cum au fost anii trecuți și-au amânat planurile, astfel oferta a scăzut. Așadar acesta este motivul pentru care avem dezechilibru între cerere și ofertă. Cererea mai mare, oferta mai mică, în care se vede, până la urmă, un preț.
-Cererea este mare, dar oferta mică?
-Da, inexistentă aș spune, în partea asta a sectorului. Ce calcule făcuserăm noi când am decis să ne mutăm la casă, nu se mai pupă deloc cu ceea ce găsim”, a informat el.
Nicoleta Pînzaru, jurnalistă la Digi 24, a menționat că prețul mediu al unui apartament în București este de aproximativ 1.600 de euro pe metru pătrat.
„În București, prețul pentru un apartament este de aproximativ 1.600 de euro per m/p, după o creștere de 5% în ultimele 12 luni. Potrivit Agenției Naționale de Cadastru, în 2024 s-au construit circa 11 mii de locuințe noi, cu 4 mii mai puține față de anul trecut”, a afirmat aceasta.
În prima jumătate a anului, aproape 300.000 de imobile au fost vândute la nivel național, în creștere cu aproximativ 14.000 față de anul anterior. În același timp, băncile au oferit credite ipotecare în valoare de 1,3 miliarde de euro.