Angajatii romani ar accepta un loc de munca intr-un alt oras decat cel de domiciliu daca ar fi mai bine platiti, arata un sondaj realizat de Myjob, in cadrul caruia 41,55% dintre cei peste 7.000 de respondenti au declarat ca ar face acest lucru doar daca salariul oferit ar fi mai mare decat cel actual.

Astfel, se poate spune ca relocarea din cauza schimbarii locului de munca reprezinta pentru multi romani o solutie in deblocarea situatiei de criza de pe piata muncii autohtone. Mai mult, 13% dintre participantii la sondaj ar accepta chiar un loc de munca peste hotare, daca ar fi pusi in fata acestei optiuni, ceea ce arata disponibilitatea romanilor pentru joburi in strainatate, chiar si in conditii de criza.

Pe de alta parte, un procent considerabil, 23% dintre cei ce au raspuns in cadrul sondajului, afirma ca nu ar face sub nicio forma o schimbare de acest tip in ceea ce priveste locul de munca, in principal din cauza familiei.

Majoritatea respondentilor care au declarat ca ar accepta un loc de munca in alta localitate sunt barbati (54%), in timp ce 46% au fost femei. De asemenea, cei mai dispusi sa se relocheze datorita unui loc de munca mai bine platit sunt absolventii de studii superioare (45%) si masteratii (49%), cu varsta cuprinsa intre 21 si 30 de ani.

In timp ce 6% dintre candidatii chestionati pe site-ul Myjob considera ca un loc de munca intr-un alt oras ar fi o solutie viabila din punctul de vedere al experientei acumulate, 8,6% considera ca o asemenea schimbare presupune costuri prea mari. De asemenea, 7,78 % dintre participantii la sondaj sunt de parere ca exista oportunitati de locuri de munca in orasul de domiciliu si nu sunt dispusi sa caute intr-o alta localitate.

Sondajul Myjob s-a desfasurat in perioada 17-24 februarie, pe un esantion de 7.163 de respondenti, la nivel national.