Însă, cazul acesta al Giorgiei Meloni explică acum cele întâmplate în România, unde o parte importantă a electoratului se îndreaptă către mişcările suveraniste. Modelul Italiei din 2022 se pare că se repetă acum şi în țara noastră, în concepția lui Ion Cristoiu. Scriitorul şi publicistul a fost invitat la un nou episod al podcastului “Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube “HAI România” din data de 13 ianuarie.
Cazul Meloni explică situația din România
“Giorgia Meloni se bucură de succes pentru că ea reprezenta în Italia capitalismul din Lombardia”, spune Ion Cristoiu. “Italienii au apreciat-o pentru că vorbea despre decizii radicale capitaliste. Cine spune că ea a fost suveranistă, greşeşte. Ea a fost antidemocrată (cu referire la Partidul Democrat din Statele Unite ale Americii – n.r.), anticomunistă. Şi iată că de atunci, economia Italiei a mers din ce în ce mai bine”, adaugă scriitorul.
De menționat că în anul 2024, Revista Forbes a clasat-o pe Giorgia Meloni pe locul al treilea în topul celor mai puternice femei din lume. Iar jurnaliştii de la Revista Time au inclus-o printre cei mai influenți oameni la nivel global. Asta în timp ce publicația POLITICO a poziționat-o pe primul loc în topul celor mai puternice persoane din Europa.
Iar într-o oarecare măsură, este de părere scriitorul, acest curent s-a observat şi peste Ocean. Ion Cristoiu numeşte acest curent “trumpism” şi explică faptul că: “A fi trumpist nu înseamnă să susții familia tradițională, ci înseamnă capitalism, înseamnă pragmatism”.
Ce lipseşte la Bucureşti?
Astfel, publicistul specifică apoi cum în țara noastră lipseşte o astfel de personalitate politică. “Până acum, nu a venit nimeni de acest gen, un capitalist sângeros care să ia măsuri radicale şi care să ajute economia națională. Să ne uităm apoi şi spre Germania. Acolo, partidul AfD nu are succes pentru că vrea să scoată țara din UE şi pentru că se întreabă care este afacerea, ce le iese lor bun din ecuația aceasta. Şi germani sunt acum de aceeaşi părere”, continuă Ion Cristoiu.
În concepția sa, atât germanii, cât şi americanii, iar acum şi românii au simțit nevoia în ultimii ani de această schimbare. “Aceşti oameni s-au săturat de ipocrizie, doresc fond, nu forme, au nevoie de cineva care să le vorbească despre problemele cu adevărat importante ale unei țări”, declară Ion Cristoiu în cadrul podcastului “Hai LIVE”.