Asociația Furnizorilor de Energie și Gaze (AFEER) a avertizat asupra unei posibile majorări considerabile a facturilor la gaze naturale pentru consumatorii casnici din România, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă nu vor fi adoptate modificări legislative.
Potrivit președintelui AFEER, Laurențiu Urulescu, costurile de achiziție pentru gaze naturale vor crește odată cu trecerea la prețurile pieței, ceea ce va pune presiune pe furnizori să vândă gazele la prețuri plafonate, ceea ce va duce la o majorare de aproximativ 10% a facturilor.
Costurile de achiziție pentru gaze naturale vor crește odată cu trecerea la prețurile pieței
Urulescu a explicat că, de la începutul anului viitor, mecanismul de achiziție reglementată a gazelor naturale la prețul de 120 de lei/MWh va expira, ceea ce înseamnă că furnizorii vor fi nevoiți să achiziționeze gaze din depozite sau de pe piața liberă, la prețuri semnificativ mai mari. În prezent, prețul pe piață al gazelor se situează în jurul valorii de 230-240 lei/MWh. Președintele AFEER a subliniat că, deși prețurile plătite de consumatori sunt plafonate la 0,31 lei/kWh, acestea vor atinge această limită, fiind în prezent la un nivel mai scăzut, de aproximativ 0,27-0,28 lei/kWh.
AFEER a estimat că majorarea prețurilor ar putea însemna o creștere de aproximativ 150 de lei la o factură medie de gaze de 1.200-1.250 de lei. În lipsa unei prelungiri legislative a actualului mecanism de plafonare, furnizorii vor suporta costuri mai mari de achiziție, iar diferența dintre prețul pieței și cel plafonat va trebui să fie acoperită din bugetul de stat. În acest context, aproximativ 4,5 milioane de consumatori casnici ar putea fi afectați dacă Parlamentul nu va adopta legea până la sfârșitul anului 2024.
„E destul de neplăcut pentru consumatori. De la 1 ianuarie se termină achiziția de gaze naturale la 120 de lei/MWh. Asta înseamnă că furnizorii nu vor mai avea achiziția de gaze la 120 de lei, vor face furnizarea cu gaz din depozite sau din piață la prețul pieței. Credem că va crește prețul gazelor plătite de clienții casnici, de la 1 ianuarie, dar fiind în perioada de plafonare, nu va putea crește peste 0,31 lei/kWh, care este plafonul”, a declarat Laurențiu Urulescu pentru Economica.
Consecințele financiare ar putea fi semnificative atât pentru consumatori, cât și pentru stat
În vara acestui an, o lege care prevedea prelungirea mecanismului reglementat până la 31 martie 2025 a fost votată, dar a fost trimisă spre reexaminare de către președinte și este încă în proces de aprobare în Parlament (Plx 255). În lipsa unei decizii rapide, consecințele financiare ar putea fi semnificative atât pentru consumatori, cât și pentru stat.
Pe lângă problemele legate de gazele naturale, România a înregistrat în luna noiembrie 2024 cele mai scumpe facturi la energie electrică din Europa. Prețul mediu a fost de 168,12 euro pe megawatt-oră, poziționând România pe primul loc în acest clasament. Principalele cauze ale acestei creșteri au fost consumul ridicat, determinat de temperaturile scăzute, și capacitatea limitată de producție. Bulgaria și Ungaria au înregistrat, de asemenea, prețuri ridicate în aceeași perioadă.
„Va fi o creștere de circa 10%, la o factură de gaze de 1.200-1.250 de lei, va fi o creștere de 150 de lei”, a conchis Urulescu.