Românii au cheltuit 75 mil. euro pentru a-şi asigura căldura din această iarnă

Românii au plătit anul trecut 75 mil. euro pentru achiziţia a 135.000 de centrale termice de apartamente, nivel similar cu cel raportat un an mai devreme, conform datelor centralizate de Ariston Thermo România.

“În ciuda faptului că iniţial estimam o creştere mare a pieţei locale de profil, anunţul tardiv al Guvernului privind eliminarea subvenţiilor centrale la încălzire a făcut imposibilă debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire pentru familiile care şi-ar fi dorit acest lucru”, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Acesta este însă de părere că un motiv pentru care foarte multe familii vor rămâne captive la sistemul centralizat de încălzire este imposibilitatea acestora de a suporta costurile achiziţionării şi instalării unei centrale termice de apartament.

“Situaţia economică locală şi scăderea nivelului de trai au plasat achiziţionarea unui sistem independent de încălzire şi instalarea acestuia în coada listei de opţiuni pentru foarte multe familii din România”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Impactul facturilor

Previziunile companiei mai arată că evoluţia pieţei şi implicit a business-ului Ariston Thermo România va depinde şi de impactul pe care facturile mărite la întreţinere din lunile de iarnă îl va avea asupra populaţiei la nivel naţional.

“Cu siguranţă cele mai mari achiziţii de centrale termice vor fi efectuate în acest an în zonele geografice în care CET-urile au probleme majore în ceea ce priveşte livrabilitatea agentului termic, cât şi în cele în care se vor raporta cotaţii foarte mari de facturare ale gigacaloriei”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Potrivit calculelor companiei, cele mai mari creşteri înregistrate la preţul de facturare al gigaloriei au fost înregistrate în Neamţ (101% – de la 118,5 lei/Gcal la 238,3 lei/gcal), Constanţa (99% – de la 170 lei/Gcal la 338 lei/Gcal), Focşani (48% – de la 270 lei/Gcal la 400 lei / Gcal), Târgovişte (48% –  de la 290 lei/Gcal la 430 lei/Gcal) şi Bucureşti (37% – de la 124 lei/Gcal la 169,9 lei / Gcal).

Afaceri de 30 mil. euro

Ariston Thermo România a rulat anul trecut circa 30 mil. euro, nivel similar cu cel din 2010. De asemenea, în ultimul an, compania şi-a majorat numărul de distribuitori la nivel naţional cu circa 9%, depăşind 420 de parteneri direcţi.

„În contextul economic actual orientarea către produse cu eficienţă energetică ridicată este tot mai clară şi considerăm că şi în acest an această piaţă va continua să crească. Astfel, în 2012 Ariston Thermo România va continua acţiunile de promovare a  acestui tip de produse cât şi a celor ce folosesc energii regenerabile”, a conchis Cătălin Draguleanu.

În acest moment peste 65% din business-ul Ariston Thermo România este asigurat de centralele termice murale, iar 25% de boilerele electrice, segment pe care compania este, de asemenea, lider de piaţă. Restul procentelor din business-ul Ariston revine aparatelor de aer condiţionat, pompelor de căldură şi sistemelor solare, acestea din urmă înregistrând creşteri importante datorită programului Casa Verde.