Piața berii din România înregistrează un declin semnificativ în 2022, arată cele mai recente date publicate de Asociația Berii din România. Astfel, potrivit sursei citate, în primele patru luni ale anului în curs, piața a înregistrat un declin de 10%, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

În ceea ce privește motivele care au dus la o astfel de scădere semnificativă, berarii susțin că de vină ar fi pandemia de coronavirus, inflația, dar și efectele războiului din Ucraina.

Julia Leferman, directorul general al Asociației Berarii României susține că nu doar România înregistrează un astfel de declin ci și alte țări europene, având în vedere evenimentele din ultimii ani de zile.

Românii au consumat mai puțină bere în 2022

„În România, ca și în celelalte țări europene, contextul economic este unul foarte dificil, fiind încă marcat de efectele crizei sanitare generate de Covid-19, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului”, a explicat Julia Leferman, directorul general al Asociației Berarii României.

Pe de altă parte, datele publicate în raportul Europe Economics despre impactul pandemiei asupra industriei berii arată că au existat mai multe perioade de redresare anul trecut.

În 2021 spre exemplu, sectorul berii a înregistrat doar creșteri moderate ale vânzărilor, deoarece sectorul ospitalității nu a reușit să revină la nivelurile de dinainte de pandemie.

Cu toate acestea, având în vedere condițiile stricte în care sectorul Horeca a fost redeschis, acest lucru a contribuit la reducerea veniturilor pentru sectorul ospitalității și, implicit, al berii, precizează reprezentanții asociației.

Restricțiile impuse au influențat piața berii

Pe lângă redeschiderea sectorului Horeca într-un mod destul de strict, restricțiile de călătoriile, dar și alte reguli impuse în contextul pandemiei de coronavirus au avut un efect negativ asupra pieței.

În același timp, cifrele din 2021 evidențiază și importanța pieței berii în economie. Mai exact, datele publicate în raportul Europe Economic arată că berea are un potențial puternic de a impulsiona redresarea Europei, prin adoptarea unor măsuri fiscale potrivite de către autorități.

Totodată, sursa citată mai evidențiază și că o creștere moderată a pieței de bere la nivel european poate contribui la recuperarea a mai mult de jumătate din locurile de muncă pierdute și alte 4 miliarde euro taxe care urmează să fie plătite, precizează specialiștii.