Românii, polonezii și slovenii din Bosnia-Herțegovina nu vor putea vota la alegerile europarlamentare
Cetățenii din România, Polonia și Slovenia care se află în Bosnia-Herțegovina nu vor putea vota la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. Motivul este refuzul reprezentanților sârbi în guvernul central bosniac.
Aceste țări au sprijinit în Adunarea Centrală a ONU o rezoluție care condamnă genocidul de la Srebrenica, notează marți agenția EFE, citând presa locală bosniacă.
Tanja Fajon, ministrul sloven de Externe, a protestat oficial. Ea a catalogat această atitudine drept și contrară practicii tradiționale, potrivit agenției slovene STA.
Potrivit Tanjei Fajon, faptul că guvernul bosniac a respins solicitarea slovenilor de a vota la ambasada Sloveniei din Sarajevo, din cauza opoziției exprimate de miniștrii sârbo-bosniaci, care au împiedicat obținerea consensului necesar pentru astfel de decizii.
Mass-media din Bosnia raportează, de asemenea, că reprezentanții sârbilor s-au opus cererilor venite din partea Poloniei, României și Sloveniei pentru organizarea votului cetățenilor acestor țări în Bosnia-Herțegovina.
Ministrul sloven de Externe a subliniat că acest veto al miniștrilor sârbo-bosniaci este legat de susținerea pe care cele trei state membre ale UE au oferit-o la 23 mai în Adunarea Generală a ONU unei rezoluții care condamnă genocidul comis în iulie 1995 de trupele sârbe-bosniace asupra civililor musulmani în Srebrenica.
Veto-ul afectează aproximativ 2.000 de cetățeni sloveni din Bosnia-Herțegovina, precum și cetățenii polonezi și români.
De la încheierea războiului civil în 1995, Bosnia-Herțegovina este divizată în două entități autonome: Republica Srpska și Federația croato-musulmană. În plus, statul bosniac are și instituții de putere centrale.
Cum vor putea vota românii din străinătate la alegerile europarlamentare?
Cum vor putea să-și exprime opțiunea la urne cetățenii români care trăiesc în afara granițelor României?
Ministerul Afacerilor Externe a emis un anunț în acest sens marți, pe 4 iunie. Astfel, românii din diaspora vor avea posibilitatea să voteze la alegerile europarlamentare din duminica următoare, 9 iunie, la orice secție de votare. Nu va conta locul unde își au reședința sau domiciliul, nici dacă se află temporar într-o altă țară.
Procesul de votare în străinătate va începe sâmbătă, 8 iunie, la ora 22:00, conform fusului orar al României. Prima secție de votare va fi deschisă în Auckland, Noua Zeelandă. Votarea se va desfășura pe parcursul a 34 de ore, în funcție de fusurile orare ale diferitelor țări, ultimele secții de votare în străinătate urmând să-și încheie activitatea luni, 10 iunie, la ora 08:00, conform fusului orar al României. Secțiile de votare care vor încheia procesul ultimele se află pe Coasta de Vest a SUA și în Canada. Mai multe puteți citi aici.