A început cea de-a 11 ediție a ofertei de subscriere de titluri de stat Fidelis. Încă din prima zi, micii investitori au alocat 56 de milioane de lei. Ce mai arată datele din platformele de brokeraj?
În prima zi a celei de-a 11-a ediții a ofertei de subscriere a obligațiunilor de stat Fidelis, micii investitori au alocat 56 de milioane de lei, din care 47 de milioane de lei au fost investite în tranșele denominate în euro, unde Ministerul Finanțelor plătește dobânzi de până la 5,8% pe an.
Aceste obligațiuni sunt scutite de impozit, atât la tranzacționare, cât și la veniturile din dobânzi. „Ca început de ofertă, nu este rău”, a comentat Marcel Murgoci, broker la Estinvest, unul dintre cei mai vechi brokeri de la Bursa de Valori București. „Este evident că a fost anticipată”, a continuat el.
Datele platformei de brokeraj arată că tranșa în euro pe 5 ani, care oferă o dobândă anuală de 5,8%, a primit subscrieri în valoare totală de 27,5 milioane de lei, în timp ce tranșa pe un an, cu un cupon de 3,7% pe an, a primit subscrieri de 20 de milioane de lei. La data de 27 martie, sumele subscrise pentru tranșele în lei sunt următoarele: 5,5 milioane de lei pentru tranșa pe un an cu o dobândă de 6,7% pe an, 2,9 milioane de lei pentru tranșa pe trei ani cu o dobândă de 7,35% pe an și 805.000 de lei pentru tranșa donatorilor de sânge, care oferă o dobândă de 7,7% pe an.
Investitorii pot plasa ordine pentru tranșa donatorilor doar dacă au donat sânge până la 30 septembrie 2022 sau dacă donează în timpul perioadei de ofertă de titluri de stat Fidelis. Alături de avantajul unei dobânzi mai mari, donatorilor de sânge li se permite să investească minimum 500 de lei, față de investiția minimă de 5.000 de lei necesară pentru celelalte tranșe.
„Având în vedere că benchmark-ul pe RON 1Y este undeva la 7% momentan, mi se pare uşor mică dobânda pe tranşa pentru cei care nu donează sânge – cumva targetul este clar, se doreşte ca lumea să doneze astfel încât să beneficiere de o <primă> de aproximativ 0,7% peste media emisiunilor care se tranzacţionează momentan. La 3 ani este 7,35% vs 7,05% benchmark, deci o prima de 0,3%. La RON oricum dobânzile au scăzut de la începutul anului destul de tare, mai ales pe scadenţe lungi”, spune Paul Ardelean, broker BT CP.
Titlurile de stat vor fi alocate la data de 11 aprilie
La data de 11 aprilie 2023, data alocării, titlurile de stat subscrise în cadrul ofertei vor fi alocate, numărul final fiind stabilit de către emitent în urma consultării cu sindicatul. Ordinele de subscriere validate și alocate investitorilor prin intermediul sindicatului de brokeraj/participanților eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB pentru ofertele publice de titluri de stat. Se estimează că titlurile de stat vor fi listate la data de 18 aprilie 2023.
Între vara anului 2020 și sfârșitul anului 2022, MFP a primit 15 miliarde de lei de la investitorii care au subscris la titlurile de stat Fidelis.
Persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, rezidente sau nerezidente, pot subscrie prin intermediul consorțiului de intermediari care au semnat angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei și a prevederilor prospectului de emisiune și au transmis angajamentul către Lead Manager. Consorțiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, care oferă titluri de stat FIDELIS denominate în lei și euro în cadrul ofertei publice derulate la Bursa de Valori București.